Fries Museum

Het Fries Museum inspireert Friezen en niet-Friezen door kunst, cultuur en geschiedenis van en in Friesland te laten leven. De objecten in de collectie lopen uiteen van archeologische vondsten tot moderne kunst. Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, prachtige ambachten en de Hindelooper kamers: samen vertellen ze het verhaal van Friesland.

OPEN ATELIER, MINIWORKSHOPS, DEMONSTRATIES, RONDLEIDING VAN EXPOSITIE NAAR ATELIER
Zaterdag 28 en zondag 29 september van 11.00 tot 17.00 uur
Tijdens de Maakdagen ontdek je alles van Éric Van Hove, Fenduq en zijn gloednieuwe werk: de Fryske Motor. Volg het college van curator Eelco van der Lingen, loop mee met een rondleiding van expositie tot atelier en schuif aan bij de mini ambachtworkshops in de museumhal. Na afloop vieren we op de binnenplaats van de Blokhuispoort een feestje met drankjes en muziek.

Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. Materialen van over de hele wereld komen samen in de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove (Algerije, 1975). Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden, onder leiding van Van Hove.

Speciaal voor het Fries Museum ontwikkelt Éric Van Hove een gloednieuw werk. Gedurende de tentoonstelling werken Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische vakmensen aan een Fryske Motor, van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. In september en oktober komen de ambachtslieden van over de hele wereld samen in Leeuwarden. Ze leggen de laatste hand aan de motoronderdelen in het atelier in de Blokhuispoort, de oude gevangenis op een steenworp afstand van het museum.

Miniworkshops zijn gratis (na museumentree) en aanmelden is niet verplicht.
Aanmelding voor de rondleiding en college is wel verplicht.
Bekijk hier het volledige programma

INFORMATIE
Waar: Fries Museum
Adres: Wilhelminaplein 92, 8900 CE Leeuwarden
Algemene openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Meer informatie: www.friesmuseum.nl

Maakdagen 2019 Crafts Council Nederland
Fotograaf: Ruben van Vliet