Emailleren

Emaille is een glaslaag die door middel van verhitting aangebracht wordt op metaal. Het is in de loop der eeuwen op zeer uiteenlopende manieren gebruikt; al ver voor onze jaartelling werd emaille toegepast om bronzen voorwerpen te versieren. Nu wordt de techniek gebruikt als versieringstechniek door edelsmeden, maar ook als creatieve uiting door de kunstenaars. Emaille kan worden toegepast op metalen als koper, zilver, goud, staal en roestvast staal.

Het metaal wordt geƫmailleerd door er een dun laagje emaillepoeder op aan te brengen, dit kan met een spatel of penseel, of door te strooien, spuiten of dompelen, afhankelijk van de vorm en aard van het voorwerp. Daarna wordt het geheel in een hete oven gezet tot het emaille smelt en zich met het metaal verbindt.

Ook jonge ontwerpers vinden het emailleren weer opnieuw uit. Het duo We Are Out Of Office uit Utrecht past de emailletechniek toe op hedendaagse pins.

Benieuwd naar deze techniek? Het Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst Ravenstein verzorgt tijdens onze presentatie op de Dutch Design Week op donderdag 22 en zaterdag 24 oktober inloop-workshops emailleren. In deze workshops leer je hoe je een koperen plaatje decoreert met gesmolten glas in verschillende kleuren. Voor 2 euro maak je met dit traditionele ambacht je eigen hedendaagse werk. Vind ons op Sectie-C!