Een interview met Urban Crafter David Derksen

David Derksen is een van de jonge Urban Crafters die deze week in Ulft aan het werk is met ijzer om nieuwe toepassingen te vinden voor bestaande technieken. Wij spraken hem tussen het ijzer gieten door over zijn plannen.

Kun je vertellen waarom je je hebt opgegeven voor Urban Crafts?
Ik ben afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven met een project over koper, waaruit een serie lampen is ontstaan. Daarbij vroeg ik me af wat de herkomst van het materiaal is, hoe het uit de grond komt en hoe het gesmolten kan worden. Toen ik bezig ging met koper was het nog niet zo modieus als nu. Nu zie je koper bijna overal, daarom wil ik meer diepgang aan het materiaal geven. Ik wil laten zien waar het echt vandaan komt en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Na de lampen heb ik een serie etsen gemaakt en een bronzen schaal, waarmee ik de kopermijn in Chili in kaart bracht. Ik ben zeer geïnteresseerd in grondstoffen en wist niet dat er ijzerindustrie in Nederland was. Dus toen ik het project voorbij zag komen, heb ik me direct aangemeld.

Waar werk je deze week aan?
Ik heb een aantal verschillende ideeën, dus het is even kijken welke we uit kunnen voeren en welke niet. Er zijn hier nog veel houten modellen die we kunnen afdrukken in het zand, om zandmallen mee te maken en daar ijzer in te gieten. Het zijn hele technische, mooie vormen, zoals tandwielen. Hiermee wil ik graag assemblages mee maken en zo de modellen een nieuwe functie geven. Ik wil er bijvoorbeeld schalen of kandelaars van maken. Ik geef een nieuwe functie om de geschiedenis van de industrie te laten zien.
Daarnaast wil ik zelf gieten en zandmallen maken. Ik wil een schaal maken met een soort kristalstructuren erin, zoals een geode, met kristallen aan de binnenkant. De eerste proeven voor deze structuur zijn gelukt.
Nog een idee is het werken met het ijzer dat is gewonnen uit de oerstook van afgelopen weekend. Het ijzer lijkt op rotsblokken. Ik zou daar een object uit willen smeden waarbij een stuk heel mooi glad is en het andere gedeelte nog het ruwe materiaal laat zien. Bijvoorbeeld een lepel.

Waarom heb je gekozen om vooral met lokale materialen en technieken te werken?
Ik heb dus veel interesse in grondstoffen, ik werk vanuit het materiaal. Ik had geen idee dat ijzer ook hier uit de grond komt. Ik dacht altijd dat het alleen uit Duitsland, Rusland of China kwam. Dus ik was zeer verrast en wil graag meer leren over de lokale productie.

Op welke resultaten hoop je?
Ik hoop dat er echte objecten of producten uitkomen. Maar het is nu eerst zien hoe de eerste proeven werken. Ook vind ik het proces even belangrijk als de uitkomst. Hier kan ik experimenteren met verschillende technieken en toepassingen.

Zul je de technieken die je deze week leert vaker toepassen?
Het lijkt me heel leuk om verder te gaan met het gieten en om echt met iets verder te komen met de ideeën die ik nu heb. Ik heb eerder gewerkt met metaal gieten, maar ik heb het nooit eerder zelf gedaan. Dus het is echt een stuk vakkennis dat ik meeneem van deze week.

Benieuwd naar het proces en de resultaten van David Derksen en de andere jonge makers? Kom naar Urban Crafts in Ulft!
Locatie: ICER, Huttenweg 32, 7071 BV Ulft
Datum: zaterdag 27 juni t/m vrijdag 3 juli
Extra avondprogramma: donderdag 2 juli van 19.00 tot 21.30 uur. Meer informatie..IJzergieten