Een interview met staalontwerper Philipp Weber

Philipp Weber is een van de aanstormende maker-designers die de masterclass Making & Metal 2017volgde om zelf meer over het maakproces van staal te weten te komen. Hij wilde deze week ontdekken hoe hij het materiaal al op een vroeg stadium kon manipuleren om tot nieuwe vormen te komen. Wij spraken hem over wat hij deze week geleerd heeft.

Kun je vertellen waarom je je hebt opgegeven voor Making and Metal?
Door mijn recente project From Below raakte ik geïnteresseerd in het maakproces van staal. From Below focust op de eerste stap van staal produceren; dat is het maken van industriële brandstof van fossiele kool. In de volgende stappen van de productieketen wordt oerijzer gemixt met deze brandstof om ijzer te produceren en uiteindelijk staal. Ik wilde deelnemen aan de masterclass om meer te weten te komen over deze stappen die volgen op het produceren van industriële brandstof.

Waar werkte je deze week aan?
Ik heb geprobeerd om binnenstebuiten gekeerde geometrische vormen te maken door middel van de lost-foam sand casting techniek. Dit is een nieuwe vormtechniek.

Op welke resultaten hoopte je?
Ik hoopte een manier te vinden om ingekeerde vormen te maken en te spelen met het thema geometrie. De gedachte hierachter is om een verband te tonen met de vormen die ik in From Below heb gecreëerd, wat simpele geometrische vormen zijn. De vormen die ik van metaal wilde maken, zouden complexer moeten zijn om aan te kunnen tonen dat ze zich al verder bevinden in het proces dan de materialen gemaakt in From Below. Ik wilde ook reflecteren op de liquiditeit van het materiaal tijdens het gieten, daarom heb ik ervoor gekozen om me te concentreren op binnenstebuiten gekeerde vormen.

Waarom heb je gekozen om vooral met lokale materialen en technieken te werken?
Deze technieken lijken lokaal, maar zijn tegelijkertijd ook heel erg globaal, omdat ze zeer industrieel zijn. In de zware industrie worden deze casting technieken gebruikt om motoren te produceren voor de maritieme en automobiele industrie. Tegenwoordig wordt de wereld erg complex en we hebben de neiging om het begrip voor de originaliteit en de oorsprong van dingen te verliezen. Ik vind het belangrijk om producten te laten zien die toegang tot het maakproces mogelijk maken.

Zul je de technieken die je deze week leert vaker toepassen?
Hoewel de tijd te kort was om een eerste prototype te realiseren, heb ik veel kennis opgedaan tijdens de masterclass. Ik ben er zeker van dat deze kennis mij zal helpen de objecten te creëren waarnaar ik streef. Dus ja, natuurlijk! Mijn idee is om door te gaan met dit project!


From Below

www.philippweber.org