Een fotoverslag van de aftrap van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

We blikken terug op een succesvolle officiële opening van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dit jaar wordt elke maand een speciaal erfgoedthema belicht. In januari was dat ‘Creativiteit vanuit traditie’. En in het kader van deze bijzondere opening presenteerde Crafts Council Nederland de tentoonstelling De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger. Fotocredit: Felix Kalkman, mits anders vermeld.

Met werk van: Bernard Heesen, Gerard van Oosten, Gino Anthonisse, Jan Hovens, Linda Valkeman, Marjolein Grotenhuis, Roos Meerman, Seungbin Yang, Tim van Lier, Wilma Plaisier, Zuheir Alkazzaz.

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed werd ingeluid met een expertmeeting waarin een aantal inspirerende sprekers als Itie van Hout, Mina Abouzahra, Maartje Brattinga, Esmé Hofman, Thijs Adriaans, Sophie Kiesouw toelichtten wat voor hen traditie, vernieuwing en diversiteit betekent.

Aansluitend formuleerde moderator Hedwig Saam met de deelnemers in de zaal antwoorden op een aantal vragen als ‘welke waarde zit in ons erfgoed’, ‘welke invloed heeft traditie op onze gebruiken en gewoonten’ en ‘hoe gebruiken ontwerpers deze waarden en invloeden in hun huidige werk’.

Fotocredit: Crafts Council Nederland

Welkom en inleiding door Mirjam Blott (projectleider Europees Erfgoedjaar Nederland) en Marion Poortvliet (founder Crafts Council Nederland). Simone Kukenheim (wethouder Amsterdam) en Barbera Wolfensberger (directeur-generaal Cultuur en Media; Ministerie van OCW) over het belang van en het behoud van culturen en ambachten.

 

Foto: Crafts Council Nederland

 

Masterclass Staphorster Stipwerk onder leiding van Gerard van Oosten. Foto door Crafts Council Nederland.

Tijdens de expertmeeting werd er gesproken door Itie van Hout, Mina Abouzahra, Maartje Brattinga, Esmé Hofman, Thijs Adriaans en Sophie Kiesouw.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave