Een fotoverslag van de aftrap van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

Crafts Council Nederland organiseerde van 26-28 januari 2018 in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed de tentoonstelling “De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Bezoekers konden op ontdekkingsreis langs verschillende ambachten die tot uiting kwamen in hedendaagse vormgeving. Een ontdekkingsreis langs invloeden tussen generaties en culturen, vroeger en nu en de creativiteit in materialen, technieken en stijlen die daaruit voortkomt.

We blikken terug op een succesvolle officiële opening. Dit jaar wordt elke maand een speciaal erfgoedthema belicht. In januari was dat ‘Creativiteit vanuit traditie’. En in het kader van deze bijzondere opening presenteerde Crafts Council Nederland de tentoonstelling De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger.

Nederlanders zijn altijd handelaars geweest. Met schepen bevoeren we wereldzeeën en ontdekten we de wonderen van de wereld die we maar al te graag naar Nederland brachten. De overzeese handel heeft sterke invloed gehad op de ambachtelijke ontwikkeling in Nederland. Het is mede door deze invloeden van buitenaf dat de Nederlandse cultuur zich heeft kunnen vormen tot wat ze nu is. Voorbeelden hiervan vinden we nog steeds terug in zowel ambachtelijke tradities als in nieuw design. Diversiteit is tot op de dag van vandaag belangrijk voor de ontwikkeling en het voortbestaan van de crafts.

Met werk van: Bernard Heesen, Gerard van Oosten, Gino Anthonisse, Jan Hovens, Linda Valkeman, Marjolein Grotenhuis, Roos Meerman, Seungbin Yang, Tim van Lier, Wilma Plaisier, Zuheir Alkazzaz.

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed werd ingeluid met een expertmeeting waarin een aantal inspirerende sprekers als Itie van Hout, Mina Abouzahra, Maartje Brattinga, Esmé Hofman, Thijs Adriaans, Sophie Kiesouw toelichtten wat voor hen traditie, vernieuwing en diversiteit betekent.

Aansluitend formuleerde moderator Hedwig Saam met de deelnemers in de zaal antwoorden op een aantal vragen als ‘welke waarde zit in ons erfgoed’, ‘welke invloed heeft traditie op onze gebruiken en gewoonten’ en ‘hoe gebruiken ontwerpers deze waarden en invloeden in hun huidige werk’.

Welkom en inleiding door Mirjam Blott (projectleider Europees Erfgoedjaar Nederland) en Marion Poortvliet (founder Crafts Council Nederland). Simone Kukenheim (wethouder Amsterdam) en Barbera Wolfensberger (directeur-generaal Cultuur en Media; Ministerie van OCW) over het belang van en het behoud van culturen en ambachten.

 

 

Masterclass Staphorster Stipwerk onder leiding van Gerard van Oosten.

Tijdens de expertmeeting werd er gesproken door Itie van Hout, Mina Abouzahra, Maartje Brattinga, Esmé Hofman, Thijs Adriaans en Sophie Kiesouw.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave