Dual Land

Een ambacht is veel meer dan een vaste set van overdraagbare technieken, het is een levende traditie. Vooral als er meer dan duizend jaar geschiedenis achter zit, zoals de traditie van het glasblazen in Venetië. Kennis werd en wordt hier vooral overgedragen door het ambacht uit te voeren, niet door middel van het geschreven woord. Het traditioneel handgeblazen glas behoudt haar conventionele vormen en geheimen doordat het van meester op meester wordt overgedragen.


Polaris Lantern, maakproces

Dual Land is een project van het Italiaanse designersduo Faberhama (dat ook veel in Nederland werkt), het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, de beroemde Murano-glasfabrikant uit Venetië NasonMoretti en van Dentinno, een vooraanstaand Nederlands 3D-printbedrijf uit het Limburgse Stein. De samenwerking stimuleert de inzet van nieuwe technologie om traditionele maakprocessen te innoveren. Hieruit is een serie lichtobjecten ontstaan, die de technische mogelijkheden tonen van de combinatie van traditionele glasblaastechnieken met 3Dgeprint metaal.


Blokken met touw, wafelijzer

De jonge ontwerpers Paola Amabile en Alberto Fabbian van Faberhama onderzoeken originele toepassingen van digitale productie. Ze halen inspiratie uit de vergeten objecten en gereedschappen die rondom de Zuiderzee en Venetië werden gebruikt. Als startpunt namen ze de traditionele lantaarn, een object dat veel potentie heeft om te vernieuwen door zowel traditionele technieken en nieuwe technologieën in het maakproces toe te passen. De lantaarn, van oudsher gemaakt van geblazen glas en metaal, heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart rondom de Zuiderzee en Venetië, het was een object om duistere wegen en wateren te belichten.


Naxa Lantern, 2015

Het Zuiderzeemuseum is een enorme opslagplaats van kennis en een waardevolle bron van inspiratie voor de creatie van de collectie. Faberhama herinterpreteert een aantal gebruiksvoorwerpen, gevonden in het Zuiderzeemuseum, en vertaalt deze door middel van digitale technologieën. Hieruit ontstaan originele productieprocessen en nieuwe gereedschappen om glas vorm te geven. Een van die nieuwe technologieën is Selective Laser Melting. Met SLM kunnen bijzondere metalen structuren worden gemaakt die niet geproduceerd kunnen worden met traditionele productiemethoden, zoals bijvoorbeeld door middel van frezen. Met deze metalen onderdelen wordt vervolgens geëxperimenteerd tijdens de uitvoering van de collectie. Zo ontstaan er nieuwe vormen in het handgeblazen Murano glas.

Dankzij de kennisuitwisseling van de verschillende creatieve partijen, draagt het project bij aan innovatie in de glasblaastraditie, Traditionele maakprocessen worden niet vervangen, maar verrijkt met nieuwe technieken en vormen.

www.faberhama.comNieuwe technieken Glasblazen