De Ploeg

In 1923 richtten Piet Blijenburg en Carl Hijner De Ploeg op als coöperatieve weverij van huishoudtextiel. Sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw staat De Ploeg vooral bekend als leverancier van exclusieve gordijn- en meubelstoffen. In de vijftiger jaren werd het bedrijf toonaangevend als een van de voortrekkers van de non-conformistische designstroming ‘Goed Wonen’. Deze stroming analyseerde en bekritiseerde de leefomgeving met als doel deze te verbeteren: modern, licht en comfortabel waarbij esthetiek, functionaliteit, comfort en tactiliteit centraal stond.

Voor HOW&WOW – Studio presenteert De Ploeg een circulaire gordijnstof: SEA. De stof is gemaakt van aangespoeld plastic. SEA geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers van project U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaanstranden. Met dit grensverleggende hergebruik van materialen, draagt De Ploeg wereldwijd bij aan het schoonhouden van stranden en het besparen van grondstoffen.

Het teruggewonnen afval wordt met een innovatief recyclingprocedé toegevoegd aan het spinproces en verwerkt tot een stevig garen. De Ploeg combineert dit met andere materialen om een gordijnstof te ontwikkelen dat toch zacht aanvoelt. De natuurlijke en aardse uitstraling van het materiaal maakt het moeilijk te geloven dat er plastic flessen, tassen en visnetten in verwerkt zijn. Een van de eigenschappen van plastic is dat het haast niet vergaat. Iets wat voorheen voornamelijk als groot nadeel werd beschouwd, is nu omgezet tot voordeel; het maakt SEA onverslijtbaar en gek genoeg duurzaam. Met SEA toont De Ploeg dat het herinterpreteren van plastic zwerfafval – en een van de grootste bedreigingen voor het milieu van de laatste jaren – nu de ideale basis vormt voor een duurzaam interieur.