De Grote Geheugen Show

Op 13 februari organiseerde ArtEZ een studium generale over het geheugen. Tijdens DE GROTE GEHEUGEN SHOW onderzoekt de academie samen met topkunstenaars en denkers uit kunst, wetenschap en maatschappij de aandacht voor verleden en herinnering. Hoe werkt ons geheugen eigenlijk? Wat is de relatie tussen zintuigen en het geheugen? Wat is de spanning tussen individuele herinneringen en het collectieve geheugen? Hoe wordt ons beeld van het verleden beïnvloed? Het geheugen is voor de ambachten natuurlijk ook erg belangrijk. Hoe behouden we onze ambachten en hoe geven we deze door?

Als deel van het programma gaf Crafts Council Nederland twee workshops:

Marker Borduren door Margreet Beemsterboer
Of: hoe je zonder woorden verhalen kunt vertellen

Door middel van praktische voorbeelden zullen we in deze workshop uitleggen waarom het creatieve ambacht zo belangrijk is voor de beroepspraktijk van jonge makers. Je maakt vervolgens kennis met het Marker borduurwerk onder leiding van Margreet Beemsterboer. Je leert over welke kleuren en motieven ‘spraken’ en over de symboliek in de borduurpatronen. Aan de hand van voorbeelden maak je deze dag zelf een klein borduurwerkje in de traditie van Marken. Je kan het letterlijk naborduren of er een eigen draai aan geven en daardoor een eigen verhaal vertellen. Enige ervaring met de naald en draad is aan te bevelen voor deze workshop.
Naast haar expertise als goudborduurster heeft Margreet Beemsterboer een uitvoerige studie verricht naar het borduurwerk van het voormalige eiland Marken in het Markermeer. Op Marken worden motieven en kleuren gebruikt om zonder woorden verhalen te vertellen. Alleen de goede verstaander kon ze begrijpen.
Meer informatie: workshop Marker Borduren

Staphorster Stipwerk door Gerard van Oosten
Of: stippen om te laten zien wie je bent

Door middel van praktische voorbeelden legt CCNL in deze workshop uit waarom het creatieve ambacht zo belangrijk is voor de beroepspraktijk van jonge makers. Je maakt vervolgens kennis met het Staphorster stipwerk, met de achtergronden van het stipwerk, de betekenis van de kleuren en de toepassing ervan. Je wordt uitgedaagd jouw (hedendaagse) identiteit vorm te geven. Gerard van Oosten neemt een deel van zijn verzameling stempels, speciaal ontwikkelde textielverf en stof mee, zodat je ook echt aan de slag kan gaan.
In de gemeente Staphorst (Overijssel) past men nog steeds een techniek toe waarmee stof bedrukt wordt. De stoffen worden hoofdzakelijk toegepast in de streekdracht en tonen de culturele identiteit van de drager of draagster. Er zijn details te zien die alleen door echte kenners opgemerkt kunnen worden. De stempels die voor de druktechniek worden gebruikt, worden met de hand gemaakt van spijkers en spelden. Daarmee heeft men de versiering letterlijk zelf in de hand. Stipwerk is nog steeds onderdeel van de dagelijks leven in Staphorst.
Meer informatie: workshop Staphorster Stipwerk

Het hele programma vind je hier: www.artez.nl/studiumgenerale



Borduren Staphorster Stipwerk