De future nowness van Emma Wessel

Voor HOW&WOW – cooperazione! nodigde we maker-designer Emma Wessel uit. Samen met vijf andere makers en onder leiding van Elif Malkoclar van CRAAFTS leerden zij tijdens de Salone del Mobile 2018 de toepassingen van macramé. Wessel is product designer in hart en nieren en creëert inspirerende en denkbare scenarios die in de toekomst wellicht alledaags zijn. Wij spraken Wessel over haar bijzondere werk. En dat is weer allesbehalve alledaags.

Je ontwerpt en experimenteert veel met traditionele ambachten en nieuwe toepassingen (future nowness); hoe is het om deze twee tot één geheel te verweven?
“Ik vind het interessant om oude ambachten en de bijbehorende toepassingen nieuw leven in te blazen door ze weer terug te brengen in ons leven van nu. Zo raken ze weer vernieuwd en relevant. Door hiermee te tweaken kan je er ook weer nieuwe toepassingen voor vinden die voorheen ondenkbaar waren. Doordat er bijvoorbeeld vroeger geen vraag naar was.”

Wat prikkelt jou om de grenzen van traditionele ambachten op te zoeken?
“We kennen een rijke vakkennis als het aankomt op traditionele ambachten, maar de toepassingen zijn naar mijn idee vaak gedateerd. Door deze ambachten in een nieuw daglicht te plaatsen, kunnen er nieuwe ideeën worden gegenereerd voor bijvoorbeeld toepassingen in het interieur of mode.”

Hoe vertaalt zich dit in de Palettes serie?
“De Palettes serie heeft het ambacht weven als basis. Ik ben gaan kijken hoe ik het weefsel een constructiewaarde kon meegeven. Door de “weft” (inslag) te vervangen met een hard materiaal, ontstaat er een oppervlakte wat vraagt om geplaatst te worden in een ruimte en om mee te bouwen. De functie/toepassingen van de Palettes serie is ontstaan vanuit een materiaalonderzoek. Door te experimenteren is er een nieuw materiaal ontstaan die later pas zijn toepassing kreeg toegewezen.”

Met Palettes was je onderdeel van de tentoonstelling HOW&WOW – cooperazione! op de Salone del Mobile 2018. Hoe zie jij deze samenwerking voor je?
“Ik wil graag verder experimenten met de macremétechnieken en mijzelf continu blijven afvragen wat de functie kan zijn van de samples die ik gaandeweg ontwerp en realiseer. ”

In Milaan heeft Elif Malkoclar – founder van CRAAFTS – je in twee dagen allerlei bijzondere crafttechnieken laten zien; wat is je van zijn masterclass het meeste bijgebleven?
“Tijdens HOW&WOW – cooperazione! ben ik erachter gekomen dat ik door middel van knopen met gelaagdheden kan werken. Ik zag hier meteen een functionele waarde in terug. Ook vind ik traditionele macramé uit de jaren ’70 erg inspirerend en lijkt het me geweldig om met dit beeld te spelen. Kralen en stokken verwerken in mijn ontwerpen is mijn volgende uitdaging!”

www.emmawessel.com