Haute Bordure – De Borduurschool

Crafts Council Nederland organiseert De Borduurschool in samenwerking met het Fries Museum ter gelegenheid van de tentoonstelling Haute Bordure.

In de tentoonstelling wordt de unieke eigen collectie van het Fries Museum verrijkt met vele historische en eigentijdse stukken uit diverse andere musea en uiteenlopende hedendaagse ontwerpers als Viktor & Rolf, Karim Adduchi en Claes Iversen. Crafts Council Nederland is gevraagd een verdiepend publieksprogramma samen te stellen en te organiseren.

‘Borduren is populair! Maar de trend is niet nieuw. Je outfit decoreren, een statement maken met je kleding, kent een lange traditie. Je uitdossen in geborduurde mode was lange tijd alleen aan de elite voorbehouden: het arbeidsintensieve vakmanschap en het gebruik van luxe materialen maakten borduurwerk een kostbaar statussymbool. Door toenemende welvaart konden ook zeventiende-eeuwse burgers zich in rijkversierde kleding steken. Professionele borduurwerkers bogen zich over complexe stiksels en ontwikkelden een enorme variatie aan steken en technieken. Hun creaties vonden een weg in het Nederlandse modebeeld en gaven de drager een unieke manier om zich te onderscheiden.’ – Fries Museum

Iedereen, van beginner tot expert, kan meedoen! Volg een van de (online) workshops, lezingen of schuif aan bij een masterclass in het atelier van het Fries Museum. Bekijk hier het programma:

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling in het Fries Museum.

De borduurschool wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Iona stichting. De oprichtster van deze stichting; Ernee ’t Hooft, was een begenadigd tekenaar en borduurster.