De Nederlandse IKAT-Kring is een weefkring gespecialiseerd in Ikat. Belangrijke doelstellingen van de Nederlandse IKAT-Kring zijn de kennis van Ikat en Ikattechnieken behouden, bevorderen en ontwikkelen. De IKAT-Kring heeft veel kennis van Ikat wereldwijd en heeft ervaring met het uitvoeren van Ikat op hedendaagse getouwen. Ikatweefsels hebben een unieke aantrekkingskracht en karakter. De schoonheid van deze weefsels wordt bepaald door hun kleuren, vormtaal en de vele manieren waarop ze worden vervaardigd en gebruikt.
Ikattechniek is een reserveringstechniek waarbij het patroon vóór het weven door middel van afbinden op de draden wordt aangebracht. Dat kan zijn op de ketting, op de inslag of op beide. We spreken dan respectievelijk van ketting-ikat, inslag-ikat en dubbel-ikat. De afgebonden draden gaan vervolgens in een verfbad en na het drogen en afwikkelen van deze afbindingen komt het patroon op de draden tevoorschijn. Kenmerkend van alle patronen is dat ze geen strakke maar vervloeiende randen hebben. De Ikattechniek kan veelzijdig worden ingezet, zowel voor grafisch, figuratief, als abstract werk en is geschikt voor klein en groot werk.
De leden, afkomstig uit Nederland en België, komen drie keer per jaar bijeen in Rotterdam. Het tonen en presenteren van het eigen werk is een essentieel onderdeel van de bijeenkomsten. Er wordt aandacht besteed aan het vernieuwen en het op eigen creatieve wijze toepassen van Ikat en Ikattechnieken. Daarnaast worden Ikat- of verftechnieken uitgelegd of een lezing georganiseerd. De bijeenkomsten zijn een bron van inspiratie en leren van elkaar.
Het lidmaatschap staat open voor iedereen, wel is er de voorwaarde dat je de basistechniek van het weven beheerst. Het behouden en uitbreiden van kennis en het toepassen van de Ikat- techniek in de breedste zin van het woord is belangrijk voor de Nederlandse IKAT-Kring. Het overdragen van kennis, onderzoeken en experimenteren, maar ook het verdiepen in de culturele achtergronden en de symboliek in de Ikat dragen hieraan bij.