Roosje Hindeloopen

Arend Roosje (1869- 1914) was een bewerker van fijn hout en huisschilder met artistieke aanleg. Aan de hand van oude voorbeelden heeft hij de Hindelooper volkskunst nieuw leven in geblazen. En zo begint de geschiedenis van het oudste bedrijf van Hindelooper hout-, snij- en schilderkunst.

In 1894 opende Roosje aan de Nieuwstad 44 zijn bedrijf. Jonge studenten kwamen bij Arend Roosje in de leer. Onder hen Eberhart Ebertus Stallmann, hij legde zich toe op het houtsnijwerk en meubelmaken en werd Arend’s rechterhand. En als hoofdschilder werd J. Ypma opgeleid. Toen Arend Roosje in 1914 overleed ging het bedrijf over naar de familie Stallmann, die nu het bedrijf nog steeds voortzet. Als eerbetoon aan Arend Roosje is zijn naam nog altijd verweven met het bedrijf. Inmiddels is het al de vierde generatie Stallmann die het echte handgemaakte Hindelooper meubel vervaardigt.

Naast het vervaardigen van een traditionele collectie werkt het bedrijf ook samen met designers. Christien Meindertsma ontwierp de collectie “oak inside” voor Thomas Eyck in nauwe samenwerking met Roosje Hindeloopen. Meindertsma heeft acht eigentijdse interpretaties ontworpen waar ze de oude technieken van de Hindeloopen traditie combineert met een nieuwe kijk op schilderspatronen en vormen.

Roosje Hindeloopen
Roosje Hindeloopen in samenwerking met Christien Meindertsma
0514 52 12 51
Hindeloopen