Nederlandse Kostuumvereniging

Kleding neemt in ieders leven een essentiële plaats in. Toch is de geschiedenis ervan, de kostuumgeschiedenis, in Nederland een onderbelicht gebied. Kleding ontwikkelt zich tot mode, staat midden in de samenleving, reflecteert een tijdsbeeld. Maar kleding kan ook zijn geworteld in traditie, zoals de Nederlandse streekdrachten.

De Nederlandse Kostuumvereniging maakt zich sterk voor het behoud van en kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant. Zo verbindt de vereniging kleine en grote verzamelaars, museumconservatoren, studenten en belangstellenden die zich vanuit hun beroep of hobby met kleding en kleedgedrag bezighouden. Dus mensen met een passie voor kleding, van de middeleeuwen tot hedendaagse haute couture.

Leden kunnen volop contacten leggen, informatie inwinnen of gewoon genieten van mooie kostuums en accessoires op themadagen met bijzondere shows of presentaties, op de jaarlijkse Antiek Textielmarkt en tijdens excursies naar tentoonstellingen onder deskundige begeleiding.

In het Jaarboek Kostuum worden artikelen gepubliceerd op het gebied van kostuum, kant, mode en streekdracht door zowel professionele kostuumexperts als deskundige liefhebbers. Daarnaast komt vier maal per jaar het Bulletin uit.