Nationaal Vlechtmuseum

In de voormalig Rijksrietvlechtschool in Noordwolde is het Nationaal Vlechtmuseum gevestigd. Vlechten is van alle tijden en culturen, het is één van de oudste ambachten ter wereld. Het Vlechtmuseum heeft een brede collectie van zowel traditioneel als eigentijds vlechtwerk. Naast het bekende mandwerk en meubilair zijn er ook sieraden, kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen, designobjecten, verpakkingen en gebruiksvoorwerpen te zien.

Sinds 2003 is ook het Kenniscentrum Vlechten actief. Het Nationaal Vlechtmuseum ziet het in stand houden van het vlechten als ambacht als een van haar kerntaken. Het kenniscentrum verzamelt en documenteert informatie over het vlechten, zodat de snel verdwijnende kennis niet verloren gaat. Tevens probeert het Kenniscentrum een actieve bijdrage te leveren aan de instandhouding en ontwikkeling van het ambacht door middel van het geven van workshops en cursussen.

Het Nationaal Kenniscentrum Vlechten wil niet alleen naar het verleden kijken maar richt zich vooral ook op het hedendaagse vlechtwerk in binnen- en buitenland. Het centrum verzamelt zoveel mogelijk relevante informatie en heeft een bibliotheek opgebouwd met circa 1000 vlechtboeken die steeds weer uitgebreid wordt. Ook heeft het museum een webshop met een tal aan boeken over vlechten.

0561 431 885
Adres
Mandehof 7
8391BG
Noordwolde