Goudleeratelier Van Soest

Goudleeratelier Van Soest is de enige goudleermaker in Nederland. Eigenaar van het atelier Sebastiaan van Soest is de tweede generatie die het oude ambacht van goudleer maken in leven houdt. Zijn missie is om goudleer nieuw leven in te blazen en er een moderne toepassing en uitstraling aan te geven.

Goudleer is leer waar een zilveren laag op aangebracht wordt, afgelakt met een goudgele vernis, die zorgt voor de fraaie gouden glans. De combinatie van het oude ambacht en het gebruik van rijke materialen geeft het goudleer zijn unieke uitstraling.

Van Soest is letterlijk opgegroeid tussen het goudleer. Zijn vader heeft hem het maken van goudleer dan ook met de paplepel ingegoten. ‘Overal waar mijn ouders gingen werken, namen zij mijn zus en mij mee. Ook waren wij vaak te vinden op het atelier van de Maatschap, dat tot 1999 was gevestigd aan de Kazernestraat 88a in Den Haag.’ In de jaren ‘90 heeft de Maatschap een goudleerkamer vervaardigd voor een replica van Huis ten Bosch in het Holland Village in Japan. Dat was het eerste moment dat Sebastiaan van Soest heeft meegewerkt aan het vervaardigen van goudleer. Omdat hij het ambacht van goudleer maken niet verloren wil laten gaan, heeft hij het een aantal jaren na het overlijden van zijn vader weer opgepakt. Goudleer is goed te combineren en kent vele toepassingen.

0610610174