Eva van Kempen, Art Jewellery

Eva van Kempen is een ervaren edelsmid en sieraden artivist. Een deel van haar eclectische praktijk richt zich op ambachtelijk erfgoed en filigrein, een eeuwenoude draadsieraden specialisatie.

Tijdens een Master aan het Sandberg Instituut (Rietveld Academie) deed zij veldonderzoek naar de staat van filigrein in Nederland en in China. Als reactie op het dreigende uitsterven van deze tijdrovende techniek in Nederland, en voortbouwend op een recente heropleving van de belangstelling voor ambacht geïnspireerd door de wereldwijde lockdown, heeft van Kempen het project The Filigree Ambassador gelanceerd. In plaats van te rouwen om het verlies van traditie ten gevolge van technologische veranderingen, stuurt de ontwerper de praktijk van filigrein naar hobbyisme en amateurisme. Ze kiest ervoor om filigreinkennisproductie te socialiseren en de meditatieve aspecten ervan te benadrukken ten opzichte van een verkoopbaar eindproduct. Het beoefenen van een immaterieel cultureel erfgoed terwijl je je bezighoudt met een nieuwe vorm van zelfzorg in de huidige snelle samenleving, kan mensen een gevoel van plaats en richting geven, wat gunstig kan zijn voor hun welzijn.

Van Kempen werkt momenteel aan The Filigree Embassy, ​​een online open source platform over filigrein. Vooralsnog zal het worden uitgevoerd in het Nederlands om informatie over filigrein toegankelijker te maken voor Nederlandse vormgevers, kunstenaars, sieradenmakers en -dragers.

Photography: Ayako Nishibori
Filigree with the Stars: Caroline Broadhead, BLESS, Ted Noten, Ruudt Peters, Liesbeth den Besten, Gijs Bakker, Anne-Karlijn van Kesteren