Beatrice Waanders

The Soft World is het, in 2008 opgerichte, ecologische viltlabel van de Rotterdamse ontwerpster Beatrice Waanders. Vilten is de oudste manier van stof maken en sowieso een van de oudste ambachten die er is. Waanders combineert het handmatig vilten met andere oude ambachten als kaarden, spinnen en weven en werkt hierin samen met een zorginstelling. Zo gebruikt ze ook geen chemicaliën in de producten, niet tijdens het viltproces en niet als nabehandeling.

Water, zeep en spierkracht bepalen het productieproces. De wol is zelfs niet geverfd, het rijke kleurenpalet van de dieren zelf is een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp. Daarvoor gebruikt Waanders de wol van meer dan 40 soorten oude vergeten Europese schapenrassen. De wol wordt rechtstreeks via schaapsherders en hobbyboeren verkregen. Deze wol combineert ze met o.a. het haar van angorakonijnen, mohairgeiten, en alpaca’s.

Waanders geeft workshops in haar eigen atelier, bij schaapskudde Balloo en bij Hawar in Oldeberkoop. Haar werken exposeert ze in binnen- en buitenland en de producten van The Soft World worden wereldwijd verkocht.

Beatrice Waanders – Vilten / Felt Making from Crafts Council Nederland on Vimeo.

06 1680 5612
Adres
Plantagelaan 2
3063 NG
Rotterdam