Craftsklas

Inspirerend maakonderwijs, van erfgoed tot design

www.craftsklas.nl

Craftsklas is een uniek maakprogramma van Crafts Council Nederland, bedoeld voor leerlingen en leerkrachten van het Primair Onderwijs. Maar voor in het Voortgezet Onderwijs en andere educatieve instellingen of de naschoolse opvang biedt Craftsklas inspirerend lesmateriaal. Elk ambacht wordt in een serie van vijf lessen behandeld, zodat er genoeg ruimte is om er écht in te duiken.

Vroeger leerde men breien om sokken of een trui te maken. Maar tegenwoordig is alles te koop en verdwijnen de maakberoepen uit Nederland. Waarom zou je nog iets gaan maken? Maken geeft plezier. Maken maakt trots. Maken geeft de vrijheid om te creëren. Het zelf maken is ook een krachtige manier om te leren. Het draagt bij aan de cognitieve en motorische ontwikkeling, aan een brede persoonsvorming en aan het ontwikkelen van creativiteit. Het is een middel om te leren over de geschiedenis én de toekomst: ambachten zijn diepgeworteld in elke cultuur en is verbonden met verhalen en tradities.

De collecties van musea zijn geweldige uitgangspunten voor de lessen van Craftsklas. De eerste serie van zes ambachten, elk bestaande uit vijf lessen, draait om de ambachten rondom de Zuiderzee en is gerealiseerd in samenwerking met het Zuidezeemuseum.  Craftsklas werkt ook samen met makers. Zij laten ze zien hoe eeuwenoude technieken hen inspireert tot het maken van innovatieve ontwerpen.

Makers: Adrianus Kundert, Floor Nijdenken, Ineke van der Sommen, Jan Kuperus, Jop van Driep, Lobke Desaunois, Loret Karman, Moe Kim, Pieter Wokke, Rosa de Weerd en Vera Zwagerman – Slechten.

Partners: Weremere, de Talenter, de Beiaard, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Zuiderzeemuseum.

Lees meer over Craftsklas, de technieken en lesopbouw op craftsklas.nl.