Craftsklas voor scholen

Craftsklas is de nieuwe leerlijn van Crafts Council Nederland. De Craftsklas website biedt voorbeeldlessen, tutorials, filmpjes, inspiratie en allerlei weetjes en feiten over de kunst van het maken. Craftsklas inspireert docenten van primair/voortgezet onderwijs en educatieve afdelingen waarom en hoe het zelf maken binnen onderwijsactiviteiten geïntroduceerd kan worden. De lancering van Craftsklas vindt plaats tijdens de Week van het Maken, 20-28 oktober 2018.

Wil je meer weten over Crafts Council Nederland of van de Week van het Maken? Klik dan hier

Doe mee!
Wordt de Craftsklas van het jaar
Wordt jouw klas de Craftsklas van het jaar? Stuur ons een kort filmpje waarin je laat zien welke talenten jouw klas allemaal heeft. Of heb je misschien een maakwens? Laat het ons weten. Uit de inzendingen kiezen we de origineelste klas of de origineelste wens en komen we met onze filmploeg en topdesigner langs om met elkaar iets fantastisch te maken! Meld je aan

Gratis hulp voor leerkrachten met twee linker handen
Wordt er bij jou in de klas niet meer gemaakt en heb je dringend hulp nodig? Stuur een korte motivatie waarin je uitlegt aan welke kennis het je ontbreekt. Uit de inzendingen kiezen we docenten die ons het meest nodig hebben. We nemen graag de klas van je over en je zal verstelt staan van de mogelijkheden. Of we bieden je gratis een Teach the teacher middag aan, je krijgt dan een unieke masterclass op de Dutch Design Week. Meld je aan

Aanmelden en inzenden kan tot 1 augustus.

Wat zijn crafts
Crafts zijn creatieve ambachten, zoals weven, metaalbewerken, keramiek, kortom technieken met een creatieve component. Bij ambachtelijk werk denken veel mensen aan iets van vroeger, voor kinderen die niet goed mee kunnen komen op school. Niets is minder waar want maken is een krachtig middel om te leren. Door het maken wordt veel geleerd, het draagt bij aan de cognitieve en motorische ontwikkeling, aan de ontwikkeling van creativiteit en expressie en aan het leren over de wereld om ons heen.

Het doel van Craftsklas is
– om het maken eenvoudig en geïntegreerd in het curriculum te implementeren
– om kennis van ambachtelijke technieken toegankelijk te maken voor leerkrachten en kinderen
– om ambachtelijke technieken in een breder perspectief te plaatsen en deze te verbinden met wetenschap, geschiedenis, cultuur, kunst en toekomstige beroepen.
– om makers in de klas te krijgen, om kennis over te dragen en voor inspiratie te zorgen
– om jonge mensen een passie voor ambacht en het maken bij te brengen en leraren het vertrouwen te geven om deze vaardigheden door te geven.

Wist je
• Dat computers ontstaan zijn vanuit het weven
• Dat er minuscule vouwwerkjes met de hand worden gemaakt voor medische doeleinden
• Dat je via ambachtelijke technieken vroegere handelsroutes kan traceren
• Dat in Syrië 1000 jaar geleden al gebreide schoenen gedragen werden die sterk lijken op de
nieuwste Nike voetbalschoenen
• Dat de hamer al gebruikt werd door de oermens en dat aan de vorm nooit iets is veranderd
• Dat er door het maken nog steeds veel uitvindingen worden gedaan
• Dat Delfts blauw oorspronkelijk uit China komt
• Dat je wiskundige formules kan breien