Crafts Council Nederland verbindt Nederlands erfgoed met de Parijse catwalk

In januari legde CCNL de eerste contacten tussen Gerard van Oosten, meester in het ambacht van Staphorster stipwerk en de Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonck.

Staphorster Stipwerk & Walter Van Beirendonck
Ruim 13 meter stof werd er gestipt op basis van een authentiek patroon maar met toevoeging van een speciaal door Van Beirendonck ontworpen stempel. “De bevalling van mijn derde kind was gemakkelijker dan dit, maar Walter heeft wel gekozen voor een patroon dat de Staphorsters zelf ook het mooiste vinden”, zegt Jeannet van der Horst. Zij werkte samen met Van Oosten om alles op tijd af te krijgen.

Staphorster Stipwerk is een speciale techniek die wordt gebruikt om stoffen en andere materialen te bedrukken en daardoor te versieren. Deze techniek wordt toegepast in de Staphorster klederdracht. Het drukken gebeurt met stempels die zijn gemaakt van materiaal dat in huis voorradig is, bijvoorbeeld klosjes hout of kurken, waarop spijkers en spijkertjes, knopspelden en andere stukjes metaal worden bevestigd. Walter Van Beirendonck deed in het verleden uitgebreid onderzoek naar etnische culturen, in zijn archief was al stipwerk aanwezig maar hij wist niet dat het nu nog beoefend werd. “Je vindt iets in de etnografie, je isoleert het van de stam, brengt het in de mode en krijgt een volkomen andere connotatie”. Het resultaat werd afgelopen woensdag getoond in Parijs.

Spring/Summer 2017 collectie
Walter Van Beirendonck presenteerde met zijn show “Why is a Raven like a writing-desk?” een collectie gebaseerd op het beroemde verhaal uit zijn kindertijd, Alice In Wonderland, met een breed palet aan kleur en materiaal. De ontwerper toonde zijn unieke manipulatiekunde met kledingstukken waar gaten uit zijn gesneden en linten uitstromen, die in sommige gevallen abstracte gezichten creëren. De patronen, kleuren en sluitingen zijn net zo gek als de Mad Hatter uit het sprookje, waar het Staphorster stipwerk een surrealistische bijdrage aan levert. Crafts Council Nederland is trots op deze verbinding. Door innovatie en actualisatie wordt de techniek, het immaterieel erfgoed, overgedragen en blijft het levend.