Crafts Council Nederland presenteert HOW&WOW – cooperazione! in Milaan

HOW&WOW – cooperazione! toont de nieuwe werkplaats; een masterclass waar zes jonge ontwerpers uit Nederland en Italië bijzondere craft technieken leren van een Italiaanse meester. Ze geven presentaties over hun werkwijze (HOW) en tonen hun werk in een verrassende context (WOW).

Tijdens de Salone del Mobile 2018 presenteert Crafts Council Nederland HOW&WOW – cooperazione! In de wijk Isola, Milaan tonen we door middel van een live performance de werkplaats van de maker van nu. In deze werkplaats wordt door zes jonge maker-designers uit Nederland en uit Italië ter plekke gewerkt en geleerd. CRAAFTS geeft een tweedaagse masterclass. De producten die hieruit ontstaan worden onderdeel van de groeiende tentoonstelling. Daarnaast geven de maker-designers elke dag een korte presentatie van hun werk aan het publiek. En natuurlijk is ook hun bestaande werk te zien.

Tentoonstelling, masterclass, presentaties en samenwerken: cooperazione!
De groepstentoonstelling bestaat uit het werk van drie Nederlandse maker-designers; Christa van der Meer en Gino Anthonisse van Das Leben am Haverkamp en Emma Wessel en drie Italiaanse ontwerpers; Sara Ricciardi, Astrid Luglio en Agustina Bottoni. Elif Malkoclar, medeoprichter van CRAAFTS, een high end supplier voor grote merken als Prada, Chloē en Gucci, neemt hen twee dagen mee op een ontdekkingsreis langs speciale technieken en toepassingen. Bij CRAAFTS is geen enkele machine te vinden omdat alles handmatig geproduceerd wordt. Eeuwenoude technieken worden nog volop ingezet voor high-end fashion, ze zijn een onuitputtelijke bron voor innovatie. Tijdens de masterclass gaan de makers een dialoog met elkaar aan door (samen) nieuw werk te creëren.

Next generation: maker-designers
Van oudsher is de samenwerking tussen de vakman en de designer van essentieel belang. Tegenwoordig ontstaat er een meer hybride vorm van craftsmanship waarbij de maker-designer al makend onderzoekt, ontwerpt en soms ook zelf produceert. Het materiaal en de techniek vormen het uitgangspunt, in plaats van het concept. De nieuwe vakman is aan het pionieren, er is behoefte aan maakkennis, aan samenwerking en aan uitwisseling van expertise. Maar wat verbindt Italië en Nederland? Naast een liefde voor design delen we ook een lange geschiedenis en een interesse in de innovatie van het maken. De waarde van crafts en de urgentie van het behoud van erfgoed worden steeds meer onderkend. Deze herwaardering komt tot uiting in HOW&WOW – cooperazione!

Bezoek HOW&WOW – cooperazione!
17-21 april 11.00 – 20.00
22 april 11.00 – 17.00
Via Pastrengo 13, Milaan

HOW&WOW – cooperazione! wordt ondersteund door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Nederlands consulaat-generaal in Milaan en Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship
Mediapartner: ELLE Decoration