Crafts Academy

Crafts Academy is het talentenprogramma van Crafts Council Nederland. Het is voor jonge, ambitieuze makers tussen de 16 en 30 jaar. Crafts Academy biedt de kans om technieken te leren die niet in het reguliere onderwijs gegeven worden. De docenten zijn experts in hun vak en behoren tot de top van Nederland. Van hen leer je alle aspecten van het ontwerpend maken: techniek, vaardigheid, ontwerpen, cultureel erfgoed en innovatie.

In 2023 zijn er vier cursussen te volgen: borduren, kalligrafie, vliegers maken en mandenvlechten. In vijf zaterdagen leer je één van de technieken, experimenteer je en werk je aan eigen ontwerpen. Als kers op de taart maak je kans op de Crafts Academy Award tijdens de Dutch Design Week 2023, waar ook een selectie van het gemaakte werk wordt getoond.

De lessen vinden plaats in het Wereldmuseum Rotterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden en in het Afrika Museum in Berg en Dal (Nijmegen).

Doe mee met Crafts Academy en ontdek jouw volgende stap in de wereld van het ontwerpend maken!

Voor wie?

Crafts Academy is speciaal voor jonge makers tussen de ± 16 en 30 jaar die houden van ambachtelijk maken en ontwerpen. Of je nu een opleiding aan een creatieve HBO of MBO volgt of dat je in je vrije tijd graag maakt, Crafts Academy biedt je de mogelijkheid om verder te leren en te groeien.

Kosten

De kosten voor het deelnemen aan Crafts Academy bedragen € 50,00 aan administratiekosten en eventuele reiskosten. Als dit voor jou een reden zou zijn om niet mee te doen, geef dat dan aan bij je aanmelding zodat we kunnen zoeken naar een oplossing. Het mag in ieder geval geen hindernis zijn om mee te doen.

Voor het benodigde materiaal wordt gezorgd. Als deelnemer heb je de mogelijkheid om eventueel extra materialen aan te schaffen.

Aanmelden

Aanmelden doe je door een email te sturen naar guusje@craftscouncil.nl

We vragen om het volgende:

  1. Je gegevens, zoals naam, leeftijd en contactgegevens.
  2. De techniek waarvoor je je aanmeldt.
  3. Een korte motivatie waarom je je wilt aanmelden bij Crafts Academy. Waarom wil je meedoen? Wat zijn je ambities en verwachtingen? Heb je misschien toekomstplannen waar het bij aansluit of wil je je gewoon verdiepen?
  4. Eventuele ervaring en/of opleiding in het maken en ontwerpen die je al hebt opgedaan.
  5. Foto’s van gemaakt werk en/of verwijzingen naar projecten.

Download het aanmeldformulier hier.

Let op: er zijn slechts 10 plekken beschikbaar per techniek, dus niet iedereen die zich aanmeldt wordt toegelaten.

Selectieprocedure

De eerste selectieronde is afgerond en we zijn onder de indruk van de kwaliteit van de inschrijvingen die we hebben ontvangen. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Wacht niet te lang en schrijf je in! Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van inschrijving. 

De commissie selecteert op basis van motivatie en maaktalent. Het samenstellen van een diverse groep speelt ook mee in de selectie. Mogelijk vindt er een videogesprek plaats.

De technieken

Kalligrafie en Decoratief Schilderen

Waar: Wereldmuseum in Rotterdam
Wanneer: 13 mei, 20 mei, 27 mei, 3 juni en 10 juni
Tijd: 10:00 – 16:00
Docenten: Tawab Safi en Job Wouters

Kalligrafie, ook wel letterkunst genoemd, is de kunst van het mooi en elegant schrijven. De oorsprong van kalligrafie ligt in het Midden-Oosten en de naam komt van de Griekse woorden voor ‘schoonheid’ en ‘schrijver’. In veel landen wordt kalligrafie beschouwd als een vorm van kunst. Toepassingen vind je ook terug in tapijten en architectuur. Kalligrafie heeft door de eeuwen heen vele kunstvormen geïnspireerd, waaronder letterontwerp en typografie. Hedendaagse letterkunstenaars halen vaak inspiratie uit de eeuwenoude kalligrafietechnieken, om nieuwe en innovatieve ontwerpen te creëren.

Klik hier voor meer informatie.

Mandenvlechten

Waar: Afrika Museum in Berg en Dal nabij Nijmegen
Wanneer: 13 mei, 20 mei, 27 mei, 3 juni en 10 juni
Tijd: 10:00 – 16:00
Docenten: Esmé Hofman en Chris Kabel 

Mandenvlechten is een van de oudste ambachten die de mens heeft ontwikkeld en is al 29.000 jaar oud. Mandenvlechten biedt tot op de dag van vandaag oneindig veel mogelijkheden op het gebied van vorm, afmetingen, materialen, patronen, constructie en toepassingen, waardoor deze ambachtelijke techniek tot op de dag van vandaag populair is bij designers.

Klik hier voor meer informatie.

Borduren

Waar: Wereldmuseum in Rotterdam
Wanneer: 17 juni, 24 juni, 1 juli, 8 juli en 15 juli
Tijd: 10:00 – 16:00
Docenten: Martine van ’t Hul en Desiree Hammen 

Borduren is het maken van versieringen met naald en garen op textiel. De techniek bestaat al meer dan 3000 jaar en komt overal op de wereld voor. Veel landen en volkeren borduren eigen, herkenbare motieven en figuren. Soms geometrisch, soms met dier- en mensfiguren. Met borduren kan je prachtige ontwerpen maken door het gebruik van verschillende kleuren, materialen en steken. Bijzonder aan borduren is dat de techniek door de eeuwen heen nauwelijks is veranderd. Basissteken zoals de kruissteek, rijgsteek en stiksteek worden nu nog steeds gebruikt. Vanuit deze basissteken zijn allerlei andere steken ontwikkeld.

Klik hier voor meer informatie. 

Vlieger maken

Waar: Volkenkunde Museum in Leiden
Wanneer: 17 juni, 24 juni, 1 juli, 8 juli en 15 juli
Tijd: 10:00 – 16:00
Docenten: Vliegermuseum en Scheltens & Abbenes

De vlieger is een oude uitvinding die duizenden jaren geleden in Azië is ontstaan. Vliegers werden gemaakt van lichtgewicht materialen zoals zijde, bamboe en later van papier, en werden vaak versierd met kleurrijke ontwerpen en illustraties. Vliegers werden gebruikt voor het sturen van boodschappen naar de goden en voor het meten van afstanden. Tegenwoordig is vliegeren een populaire vorm van vermaak. Ontwerpers en kunstenaars experimenteren met de traditionele vormen en technieken van vlieger maken om eigentijdse en unieke creaties te maken. Dit heeft geleid tot nieuwe toepassingen van vliegers.

Klik hier voor meer informatie. 

Contact

Voor meer informatie over Crafts Academy en de selectieprocedure kan je contact opnemen met Guusje Heesakkers via guusje@craftscouncil.nl.