Crafting Business 2021

Crafting Business is een programma voor makers om hun praktijk zakelijk op de rit te krijgen. Het programma is speciaal ontwikkeld voor makers die meer willen leren over ondernemerschap en daarbij wel wat frisse input en praktische handvatten kunnen gebruiken.

Tijdens de tweede editie hebben we tien makers geholpen door middel van acht dynamische, interactieve en praktische workshops. Crafting Business werd geleid door ervaren trainer Marion Beltman met aanvulling van gastdocenten met specifieke expertise: Stimuleringsfonds, Jan Schoon, Lex Pott, Arne Leliveld (Matter of Material) en Irene Vermeulen (Crafts Curator).

In dit artikel stellen we de deelnemers graag aan je voor.

Ben je geïnteresseerd om mee te doen met Crafting Business? We organiseren in 2022 een volgende editie. Stuur een email naar guusje@craftscouncil.nl om op de hoogte te blijven.

Angelique Janssen  

Angelique Janssen blaast vintage vazen nieuw leven in onder de naam Vazenvanjanssen. De creaties zijn handgemaakt en exclusief. Er is geen tweede exemplaar. Ze maakt gebruik van allerlei verschillende technieken. Van klei en textiel tot kunststof. Een samenstelling van meerdere vormen en materialen. Dit levert nieuwe silhouetten en objecten op.

Meer zien van Angelique? 

Website
Instagram

Anna Cairoli

Anna Cairoli maakt bijzondere boeken. Ze wil de lezer een unieke beleving bieden waarbij tastbaarheid, schoonheid, verrassing en humor centraal staan. Boekbinden is een traditioneel ambacht dat zich uitstekend voor moderne toepassingen leent. Met oog voor detail, kwaliteit en hergebruik experimenteert Anna Cairoli met structuur en materiaal, om uit te komen bij een vorm die de inhoud versterkt. Het resultaat is een boek dat je op verschillende manieren kunt bekijken, voelen en begrijpen; een boek waarmee je nieuwe verbindingen legt.

Crafting Business

‘Van deze cursus heb ik geleerd dat wat ik als hobby bekeek, ‘serieus’ kan nemen mits ik goede handvaten heb. Crafting Business heeft mij meer inzicht gegeven over wat ik nodig heb om zakelijk op te treden en daardoor meer opdrachtgevers te bereiken. Ik heb nu een kader om gericht concrete stappen te zetten en mijn bedrijf te ontwikkelen.’

Meer zien van Anna? 

Instagram

Bas van Loo

Bas van Loo is modemaker en gespecialiseerd in maatkleding voor dames en heren. In zijn atelier in Enschede maakt hij in opdracht kleding op maat en naar wens van de klant. Daarnaast ontwerpt en vervaardigt hij individuele stukken waarin hij zijn passie voor haute couture en broderie d’art verwerkt. In ieder ontwerp staat ambacht, precisie en afwerking centraal. Door zijn oog voor detail weet hij zijn ontwerpen zo te maken dat ze tijdloos zijn en jaren meegaan.

Crafting Business

‘Door deel te nemen aan Crafting Business ben ik gaan inzien wat de waardepropositie voor mijn atelier betekent en dat marketing niet alleen snel en glad hoeft te zijn. Door de lezingen van mensen uit de praktijk werd ik uitgedaagd om te kijken hoe ik mijn atelier onder de aandacht kan brengen zonder dat ik mijzelf hoef te verliezen. Het heeft ook geholpen om duidelijke en haalbare doelen te bepalen en handvatten gegeven om deze te bereiken’

Meer zien van Bas?

Website
Instagram

Bianca Koevoets

Bianca Koevoets is ambachtelijke zadelmaker met kennis van leerbewerking, zadelpassen, biomechanica van het paard, het productieproces en het ontwerpproces. Het zadelambacht is een complex en een nauwkeurig maakproces met een protocol aan leerbewerkingen. Deze kennis is in Nederland in vergetelheid geraakt. De productieketen van zadels is verouderd, vervuilend en niet efficiënt. Bianca Koevoets doet onderzoek naar hoe technologie dit productieproces kan vernieuwen en verduurzamen.

Meer zien van Bianca?

Website 
Instagram

Daan Simons

Daan Simons maakt onder de naam Tsugiwoodworks tafels en andere objecten, zowel functioneel als beeldend, vervaardigd uit inlands massief hout. Hij construeert ze zodanig dat er geen spijker, schroef of lijm aan te pas komt. Zijn werk is qua stijl, vormgeving, inhoud en in relatie met de natuur geïnspireerd op de Japanse traditionele kunst van het hout-verbinden.

Meer zien van Daan?

Website
Instagram

Jasmijn Wester en Calvin Kooiman

Jasmijn Wester en Calvin Kooiman zijn JAS&CAL. Het duo wordt gedreven door een levendige nieuwsgierigheid naar de manier waarop textiel wordt gemaakt. Door technieken te onderzoeken en vanuit het materiaal te werken krijgen ze nieuwe en waardevolle inzichten. Met hun werk dragen zij bij aan meer bewustzijn op het gebied van textiel en materialen. In hun studio experimenteren ze vrijuit met materialen en gereedschappen. Deze uitkomsten vormen het startpunt voor de vertaling naar textielontwerpen. De resultaten variëren van handwerk tot machinaal vervaardigd, van unieke interieurstukken tot ruimtelijk textiel waarbij de materialen, processen en kleuren verbonden zijn. Alles met een zorgvuldige aandacht voor tactiliteit, eenvoud en verfijning.

Crafting Business 

‘Crafting Business is een waardevolle ervaring geweest voor het verhelderen van de structuur van onze onderneming. De opzet van het programma laat je met een frisse blik kijken naar waar je voor staat, wat je wilt voor de toekomst en hoe je dit kan bereiken. De diversiteit aan workshops van de verschillende experts hebben ons veel nieuwe inzichten gegeven. Een sterk punt van het programma is het werken in groepsverband met de andere creatieve makers. Je verbindt, je inspireert en je leert van elkaar.’

Meer zien van JAS&CAL?

Website
Instagram

Karin Kerremans

In deze tijd van verspilling voelt Karin Kerremans de behoefte om tweedehands materiaal dat als afval wordt beschouwd een nieuwe kans te geven. De zorg en liefde waarmee lampenkappen en standaards destijds zijn gemaakt past ze opnieuw toe middels een metamorfose. Ze maakt lichtobjecten onder de naam More-Objects met een eigentijds karakter door de toevoeging van macramé, lichtfilters, ledlampen en een vleugje humor. Zo kunnen ze nog lang en gelukkig leven.

Crafting Business

‘Alle aspecten van de zakelijk benadering komen aan bod op een hele heldere manier. Daarnaast vond ik de kracht van de groep, veel overeenkomstige hobbels en het uitwisselen van ideeën naar elkaar, heel inspirerend. Wat ik heb geleerd is om voor mezelf te gaan staan en hulp/advies durven vragen aan vrienden en bekenden. En het inzicht dat er veel laaghangend fruit voor je neus hangt.’

Meer zien van Karin?

Website
Instagram 

Kim Blekkenhorst

Kim Blekkenhorst is keramist met als achtergrond illustratie. Ze maakt gebruik van drie technieken; handbouwen, klei gieten in mallen en draaien op het wiel. Haar keramiek is duurzaam, kwalitatief, lokaal en uniek. Kim Blekkenhorst raakt geïnspireerd door patronen, herhalingen en lege ruimtes wat resulteert in gebruiksvoorwerpen, om in een huis te zetten en te gebruiken.

Meer zien van Kim?

Website 
Instagram

Ruben van der Scheer

Ruben van der Scheer is gefascineerd door de kracht en eindeloosheid van de cirkel. Op de houtdraaibank ontstaan krachtige minimalistische objecten die uitnodigen tot aanraking en tegelijkertijd aanzetten tot contemplatie. Hoewel de cirkelbeweging in al zijn werk een terugkerend element is, vertonen de objecten grote diversiteit. Zijn oeuvre bevat zowel wandobjecten als staande sculpturen. De afzonderlijke kunstwerken verschillen in omvang en afwerking. Afhankelijk van de tekening en kleur van het hout wordt ervoor gekozen het hout al dan niet te verven of op een andere manier te bewerken. Uiteindelijk speelt vorm de hoofdrol in het werk.

Crafting Business

‘Crafting business was voor mij een verbindende en verhelderende ervaring. Leuk en leerzaam om met andere makers een intensief traject door te lopen gericht op de ondernemerskant van het kunstenaarschap. Boeiend om vanuit allerlei invalshoeken verhalen en informatie te krijgen over het opzetten en onderhouden van een gezonde onderneming. Ik ben gemotiveerd geraakt en zie meer mogelijkheden om de ondernemerskant van mijn werk serieus te nemen, zonder het plezier te verliezen.’

Meer zien van Ruben?

Website
Instagram

Crafting Business

Crafting Business is onderdeel van het grotere samenwerkingsverband Crafting Europe; dit project brengt negen organisaties uit acht Europese landen samen, die zich inzetten om het voortbestaan en het door ontwikkelen van de crafts voor toekomstige generaties te waarborgen.

LOGO-CRAFTING-EUROPE