Crafting Business 2020

Crafting Business is een programma voor makers om hun praktijk zakelijk op de rit te krijgen. Het programma is speciaal ontwikkeld voor makers die meer willen leren over ondernemerschap en daarbij wel wat frisse input en praktische handvatten kunnen gebruiken.

Tijdens de eerste editie hebben we veertien makers geholpen door middel van acht dynamische, interactieve en praktische workshops met begeleiding van uiteenlopende experts:  Marion Beltman, Stefan van den Brakel (Qredits), Jan Schoon, Arne Leliveld (Matter of Material), Eva Roolker (Stimuleringsfonds), Joost Vrieler (Stichting Stokroos), Milou Voorwinden, Irene Vermeulen (Crafts Curator) en Simone Post.

De eerste editie van het Crafting Business programma was een groot succes. In dit artikel stellen we de deelnemers graag aan je voor.

Imke van Boekhold 

Studio Imke van Boekhold maakt textiel- en kleurontwerpen en werkt zowel autonoom als  toegepast. Haar werkt omschrijft ze als poëtisch en conceptueel met als verbindende factor haar fijngevoelige handschrift. ‘Door de vluchtigheid van het leven is het een uitdaging te vertragen en met aandacht de schoonheid het alledaagse te ervaren’, aldus Imke. Met haar werk wil ze mensen uitdagen opmerkzaam te worden van de omgeving waarin ze zich als vanzelfsprekend voortbewegen.

Deze aandacht, samen met een grote liefde voor het werken met kleur en materiaal, vormt het fundament van haar werk. Ze gaat doordacht, onderzoekend en intuïtief te werk en laat ruimte in het ontwerpproces voor toeval en verrassingen door de controle even los te laten.

Crafting Business 

‘De bijeenkomsten via Crafting Business hebben er voor gezorgd dat ik mijn kracht als ontwerper scherp heb gekregen. De grootste verandering in mijzelf is dat ik nu zakelijker tegen mijn ondernemerschap aankijk.’

Meer zien van Imke?

Website 
Instagram 

Fenna van der Klei

Fenna herinterpreteert technieken waardoor nieuwe verschijningen ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is het onderzoek naar nieuwe type weefsels. Tijdens het ontwerpproces laat ze zich leiden door het materiaal, wat de eerste aanzet geeft tot het ontwerp van een nieuw product of een installatie. Haar fascinatie gaat uit naar de verbinding tussen mensen en product die ze door het Internet en online shops ziet veranderen en waar ze een uitdaging in ziet:

‘Het gaat niet meer om het verkopen van een product. Het gaat om de ervaring en het vertellen van verhalen, waarbij de zintuigen geprikkeld worden en de bezoeker gecharmeerd raakt.’

Crafting Business 

‘Het programma heeft mij hele fijne handvaten geboden waarmee ik mijn werkpraktijk kan professionaliseren en uitbreiden. Ik heb nu veel scherper voor ogen waar mijn werk zich op toespitst. Ik heb nu een heel stevig fundament waarop ik verder kan bouwen.’

Meer zien van Fenna?

Website
Instagram 

Hanneke de Leeuw

Als ontwerper is Hanneke gefascineerd door verandering en wil ze door het schetsen van visionaire toekomstbeelden bijdragen aan de activistische rol die design wat haar betreft heeft. Ze onderzoekt bijvoorbeeld hoe ze afval op een nieuwe manier kan toepassen, als grondstof voor nieuwe producten. Ook realiseert ze een sociaal project over corona en ontwikkelt ze een serie borden en bestek rondom klimaatverandering en eten.

‘Door anders te kijken, te onderzoeken, door te experimenteren met verrassende invalshoeken wil ik nieuw licht werpen op die veranderingen. Ik geef ze een positieve wending met een twist, met een speelsheid die bij mensen het idee aanwakkert dat je door te doen zelf invloed hebt op de wereld om je heen. Een wending waarbij verbeelding, een open geest, maar ook verwarring en experiment centraal staan.’

Crafting Business 

‘Crafting business heeft me aangezet tot en geleerd om meer bedrijfsmatig naar mijn makerschap te kijken.’

Meer zien van Hanneke? 

Website
Instagram 

Theo Rooden

Als wever zondert Theo zich af en bouwt een eigen universum waar het draait om patronen, algoritmen en eenvoudige spelregels. Die regels in combinatie met de beperkingen en de mogelijkheden van het weefgetouw zetten hem op een spoor, zijn handschrift doet de rest. De weefsels groeien langzaam onder zijn handen, elke stap in het proces wordt aandachtig uitgevoerd. 

‘Het dagelijks leven verleidt ons om druk te zijn. Juist door minder te doen en te vertragen kun je meer ervaren. Zo ontstaat toewijding, vakmanschap en deskundigheid. Ik ben ervan overtuigd dat dit ingrediënten zijn voor een waardevolle samenleving. Mijn wand- en vloerkleden zijn als spiegels, om je eraan te herinneren wat echt belangrijk is.’

Crafting Business 

‘Het programma Crafting Business verzorgd door Crafts Council Nederland was voor mij een fantastische mogelijkheid om te leren om een daadkrachtig creatief ondernemer te zijn. Andere makers hebben zoveel slimme ideeën al in praktijk gebracht waar ik op kan bouwen. Zowel de gerenommeerde vakmensen die lesgaven als de medestudenten waren een bron van kennis en inspiratie. Daarnaast was er coaching door Marion Beltman, altijd veilig en vol vertrouwen, maar ook doorvragend en kritisch. Dat helpt mij om de kwaliteit van mijn onderneming in lijn te krijgen met de kwaliteit van mijn weefsels.’

Meer zien van Theo?

Website
Instagram 

Brenda van Roekel

Brenda van Roekel ontwerpt sinds 2014 voor haar label Studio Amber Isabel porseleinen interieurobjecten zoals lampenkappen, servies en woonaccessoires. Haar atelier bevindt zich midden in de bossen van Alphen en door dit directe contact is de natuur een terugkerende inspiratiebron. Organische vormen zijn het belangrijkste uitgangspunt in haar werk, dat uit zich in een minimalistische stijl met de verfijnde details en afwerking.

Studio Amber Isabel brengt met haar de porseleinen producten rust in de chaos van alle dag. Ze laten zich gemakkelijk samenvloeien in een interieur dat constant in beweging is.

Crafting Business 

‘Crafting Business heeft mij doen reflecteren op mijn werkzaamheden voor mijn label Studio Amber Isabel. Het was fijn om in een groep met andere makers te zijn. Ik kwam er achter dat er veel raakvlakken zijn: niet alleen over het beste uit je praktijk halen maar ook de struikelblokken waar we tegen aan lopen. Het was heel goed om in een aantal vaste dagen mijn eigen bedrijf onder de loep te nemen en te kijken waar de verbeterpunten liggen. Vaak ook veel open deuren maar tegelijk een confrontatie van actiepunten. Sprekers uit verschillende hoeken gingen een dialoog met ons als makers aan en gaven informatie vanuit hun eigen expertise, dit was heel interessant. Het programma van Crafting Business gaf op sommige punten datgene wat ik 10 jaar geleden op de kunstacademie gemist heb.’

Meer zien van Brenda? 

Website
Instagram 

Merel van Glabbeek

De missie van Merel is om kleding en stoffen een tweede leven te geven. Ze wil mensen bewust maken om langer met hun kleding te doen, om daarmee bij te dragen aan het verlagen van milieubelasting. ‘Graag maak ik van oude kleding en restmaterialen een nieuw kledingstuk dat straalt.’ Het label Merel van Glabbeek biedt exclusieve, unieke en handgemaakte stuks. De collecties bestaan uit restmaterialen en ecologische stoffen.

‘De mode industrie is een van de meest vervuilende industrieën van de wereld door onder anderende grote hoeveelheden afval dat het met zich mee brengt. Wat we nodig hebben is slow fashion, mode met een doordacht ontwerp en met aandacht gemaakt’.

Crafting Business 

‘Het was heel fijn om alle facetten van de business kant van het creatieve vak te leren. Er was veel kennis aanwezig, ik heb veel geleerd van de docenten, experts uit het vak. De groep was ook enorm waardevol, het was heel fijn om met mensen te sparren die in dezelfde positie zitten’.

Meer zien van Merel?

Website
Instagram 

Marieke van Heesbeen

Met porselein creëert Marieke alledaagse (gebruiks-)objecten die de flair, kracht en herwaardering van vormen brengt. Aan haar werk ligt onderzoek ten grondslag, een samenspel tussen techniek, ritueel, spel, esthetiek, vorm en kleur. Deze onderzoeken gaan oneindig door omdat vorm en kleur voor haar nooit uitgeput raken en haar nieuwsgierigheid nooit uitontwikkeld is.

De oorsprong van haar manier van werken ligt in de tijd van haar residentie in Jingdezhen, China. Deze stad staat bekend als de oorsprong van de keramiek. Dwalend door de stad kwam ze in fabrieken en winkels terecht die vol stonden met ongebakken producten. De overvloed van halffabricaten hadden nog geen functie, waardoor ze anders ging kijken naar naar vorm. Iedere winkel ziet ze nu als een databank van vorm, die ze verwerkt in haar objecten.

Crafting Business

‘Het waardevolle aan Crafting Business is voor mij het persoonlijke traject dat ik doorlopen heb. Het heeft veel nieuwe deuren geopend over hoe ik mijn bedrijf invulling kan geven. In twee maanden tijd heb ik kunnen onderzoeken wat er allemaal mogelijk is en welke handvaten ik hier voor nodig hebt. Dit heeft er voor gezorgd dat ik meer overzicht heb en ook gerichter aan de slag kan. Kort gezegd met focus: wat wil ik bereiken en wat heb ik daar voor nodig. En het leuke was dat ik verrast werd door de mogelijkheden en door alle nieuwe inzichten die ik kreeg.’

Meer zien van Marieke?

Website
Instagram 

Annelieke van Halen

Vanuit een levenslange liefde voor schoenen maakt Annelieke tijdloze, onderscheidende schoenen. Handgemaakte ontwerpen in kleine oplagen voor vrouwen die bewuste keuzes maken in hun loopbaan en die een eigen blik op de wereld hebben. Voor hen maakt Annelieke op bestelling schoenen waarop zij goed kunnen staan, zowel letterlijk als figuurlijk. De creaties zijn van kwaliteitsleder en van biologisch afbreekbare materialen uit Italië. Annelieke heeft haar atelier in Delft en gebruikt de werkplaats van meesterschoenmaker René van den Berg in Hoofddorp.

Crafting Business 

‘Ik ben een jaar geleden mijn bedrijf als schoenontwerper en -maker gestart. Door mijn deelname aan Crafting Business ben ik mijzelf meer als ondernemer gaan zien. Ik heb mijn visie en missie kunnen aanscherpen waardoor ik nu ook een helder beeld heb van de klanten die ik wil bereiken. Bovendien was het voor mij heel waardevol om met andere makers en ontwerpers ideeën uit te wisselen. Mijn professionele netwerk bevindt zich al binnen de kunstwereld. Deze is nu mooi aangevuld met collega’s uit de mode en de maakpraktijk.’

Meer zien van Annelieke?

Website
Instagram 

Veronica Pock

Als weefster neemt Veronica Pock abstracte afbeeldingen als inspiratiebron. Ze verwerkt verschillende materialen, kleuren, texturen en patronen in haar werk. Met een persoonlijk handschrift legt ze een plaats, sfeer of gevoel vast in unieke sjaals, kussens of kunst voor aan de muur. 

Crafting Business 

‘With a strong programme of speakers and comprehensively covering relevant subject matter, Crafting Business has armed me with the knowledge, confidence and sense of worth in my skills to move forward positively in my creative practice.’

Meer zien van Veronica? 

Website
Instagram 

Anita Michaluszko

Anita Michaluszko is textielontwerper en is gefascineerd door weefconstructies. Vezels worden tot garen gedraaid en draden worden gekruist om zo een oppervlak te vormen. ‘Door het weven blijft alles bij elkaar en wordt het flexibel. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend maar eigenlijk is het een wonder’. Met haar werk wil ze graag verwondering oproepen, en ook aan de behoefte tegemoet komen om een materiaal met de zintuigen te ervaren.

Crafting Business 

‘Het Crafting Business programma was een heel bijzondere ervaring. Op een workshop-achtige en gestructureerde manier werkten we aan verschillende facetten van creatief ondernemerschap. Uiteindelijk vond ik mijn eigen beperkende overtuigingen het meest uitdagend. Als creatieve maker focus je het liefst alleen op je eigen werk, terwijl ondernemerschap juist communicatie en presentatie vereist. Crafting Business heeft mij geleerd om al deze aspecten als een geheel te zien. 

Meer zien van Anita?

Website
Instagram 

Alf Kurstjens

De Olde Kruyk, het bedrijf dat nu in handen is van Alf Kurstjens, maakt al ruim 80 jaar keramiek. Vroeger met de draaischijf en tegenwoordig ook met de allernieuwste technieken. Hij werkt met zelf ontworpen 3D keramiekprinters en met lasersnijders. Door middel van recycling en repurposing belast hij de aarde zo min mogelijk. De Olde Kruyk is gespecialiseerd in probleemoplossingen en als dat niet lukt wordt verbinding gezocht met andere kunstenaars en de juiste technici. 

‘Creating some dust when making our ceramics, doesn’t mean the ceramics we make are dusty.’

Crafting Business

Ik heb al enige tijd een zelfstandige beroepspraktijk. Alles gaat zijn gangetje. Tijdens mijn deelname aan Crafting Business heb ik geleerd dat er altijd ruimte is voor vernieuwing om je praktijk naar de toekomst te laten groeien.’

Meer zien van Alf? 

Website
Instagram 

Crafting Business

Crafting Business is onderdeel van het grotere samenwerkingsverband Crafting Europe; dit project brengt negen organisaties uit acht Europese landen samen, die zich inzetten om het voortbestaan en het door ontwikkelen van de crafts voor toekomstige generaties te waarborgen.

LOGO-CRAFTING-EUROPE