CODA Museum hét sieradenmuseum van Nederland

CODA Museum ontvangt een bedrag van € 255.000,- van de BankGiro Loterij en kan hiermee de droom verwezenlijken om hét sieradenmuseum van Nederland te worden. CODA diende een aanvraag in voor de verbouwing van de sieraadvitrine en verbreding van de collectie met modesieraden.

Het vervangen van de vitrine en het verwerven van een collectie modesieraden maken deel uit van een breder plan om CODA Museum als het sieradenmuseum op de kaart te zetten. Zo is de sieradencollectie van het Rijk in permanente bruikleen gegeven aan het museum. Verder ontwikkelt CODA samen met collega-musea uit Arnhem en Den Bosch het Dutch Jewellery Platform. Een kennisbank met moderne kunstenaarssieraden waar kenners en liefhebbers van het kunstenaarssieraad informatie kunnen vinden, uitwisselen en met elkaar in discussie kunnen gaan.

Directeur CODA Carin Reinders: “Het modesieraad is populair, zo getuigen de collecties betaalbare sieraden die modemerken presenteren. Het sieraad is van alle tijden maar wat nu mode is, is later ook een ‘tijdschrift’. CODA Museum wil het collectie- en tentoonstellingsgebied verbreden met dit genre sieraden. Dat is uniek want geen enkel ander museum in Nederland besteedt aandacht aan het modesieraad.Vakmuseum Sieraad