CCNL X ACADEMIES

Vakmanschap staat weer volop in de kijker, iedereen praat erover en ontwerpers vinden ambachten opnieuw uit met spannende innovaties. Maar waar kan je in Nederland nog een écht creatief ambacht leren op hoog niveau? Opleidingen en academies vragen ons regelmatig om interessante programma’s te ontwikkelen voor studenten.

Zo organiseerden we begin dit jaar het seminar BLUE/Blauwdruk voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, een masterclass Basketry voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en een masterclass Breien voor de Maastricht Institute of Arts.

Met het inspirerend maakonderwijs van Crafts Council Nederland leren studenten direct van de meester. Maar het leren van een ambacht gaat verder dan alleen het leren van een techniek en het ontwikkelen van vaardigheid. Studenten leren ook over de geschiedenis en culturele context van creatief ambachtelijke technieken en over de betekenis van maken voor deze tijd. Daarmee zijn de programma’s van Crafts Council Nederland een bron van informatie, inspiratie en innovatie.

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met willemien@craftscouncil.nl.

Basketry – 3 dagen
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK)

Naar aanleiding van onze presentatie BASK IT! tijdens Dutch Design Week werden wij gevraagd om een driedaagse masterclass rondom verschillende vlechttechnieken te organiseren. De studenten textiel leerden technieken als coiling, twining en plaiting en werkten met materialen als wol, zeegras, biezen, raffia, sisal en pitriet.

Docent: Mieke Langenhuizen

Seminar BLUE – 2 weken
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

In het twee-weken seminar BLUE onderzochten we de oorsprong van de kleur blauw. Blauw wordt geassocieerd met hemels, koninklijk en magie. Dat klopt ook wel omdat het botanisch blauwverven een magisch proces is. De studenten leerden over indigoverven in diverse culturen, ze leerden diverse technieken en toepassingen en meer over de sociaal maatschappelijke context van blauw. In de werkplaats gingen ze aan de slag met verschillende druktechnieken zoals blockprint, batik en verschillende afbindtechnieken. Vanuit de traditionele technieken experimenteerden ze en zochten daarbij de reikwijdte van de technieken en de mogelijkheden van nieuwe toepassingen.

Docenten: Sabine Bolk, Nathalie Cassee (Katoendrukkerij de Volmolen), Wieteke van Riet en Leon Blok.

Meer over BLUE!

Breien! – 1 dag
Maastricht Institute of Arts (MaIA)

Tijdens de open dag werd de basis van het handbreien nader verkend. De 17 studenten hadden zich voorbereid door zich te verdiepen in de basis van het breien; recht en averecht. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met het breien van een stekenlap.

Docenten: Loret Karman en Nadie Borggreve.