CCNL presenteert (ge)mis in de St. Josephkerk Utrecht

Crafts Council Nederland presenteert
(ge)mis
21 – 23 november 2019
12.00 – 17.00 uur
St. Josephkerk
Draaiweg 44, Utrecht

Kerken in Nederland worden nauwelijks meer gebruikt voor waar ze ooit voor gebouwd zijn. In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brengt Crafts Council Nederland de St. Josephkerk in Utrecht op een nieuwe manier onder de aandacht. Het interieur van de kerk biedt ambachtelijk erfgoed dat een boeiend uitgangspunt vormt voor nieuwe interpretaties en voor het beoefenen van technieken voor hedendaagse toepassingen.

(ge)mis
Het interieur van de St. Josephkerk is tot stand gekomen met verschillende ambachtelijke technieken die een interessante start kunnen zijn voor innovatie. Crafts Council Nederland vraagt twee jonge makers, Lisa Konno en Boris de Beijer, om te onderzoeken wat symboliek, rituelen en spiritualiteit betekenen voor nu en in de toekomst. Dit onderzoek vertalen zij in de vorm van nieuwe objecten geïnspireerd op de St. Josephkerk. Van 21 tot en met 23 november zijn deze nieuwe objecten te zien in de kerk. Tijdens deze dagen kan je er ook zelf maken en leren, zo zijn er borduurworkshops en rondleidingen. Deze zijn gratis te volgen en iedereen is welkom, van buurtbewoner tot ontwerper, van jong tot oud.

Bekijk het programma hier en meld je aan.

Kerk en Kunst
In Nederland zijn ontzettend veel kerkgebouwen. Ze liggen Nederlanders na aan het hart ook al gaan ze zelf niet meer ter kerke. Een groeiende groep jongeren komt nauwelijks nog in de kerk en steeds meer Nederlanders hebben geen christelijke achtergrond en zijn onbekend met de symboliek en betekenis van kerkgebouwen. Willen we deze iconische gebouwen voor de samenleving behouden, dan is het van belang de gelaagde betekenis van de kerkgebouwen te tonen. Daarvoor initieert de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed ’Kerk en Kunst’, dat mede mogelijk wordt gemaakt vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed. Verschillende partners, waaronder Crafts Council Nederland, doen voorstellen om kerkgebouwen een duurzame toekomst te geven.

Bekijk hier alle activiteiten van ‘Kerk en Kunst’.