CCNL presenteerde (ge)mis in de St. Josephkerk Utrecht

(ge)mis
21 – 23 november 2019
12.00 – 17.00 uur
St. Josephkerk
Utrecht

CCNL presenteerde (ge)mis in de St. Josephkerk Utrecht

Kerken in Nederland worden nauwelijks meer gebruikt voor waar ze ooit voor gebouwd zijn. In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bracht Crafts Council Nederland de St. Josephkerk in Utrecht op een nieuwe manier onder de aandacht. Het interieur van de kerk biedt ambachtelijk erfgoed dat een boeiend uitgangspunt vormt voor nieuwe interpretaties en voor het beoefenen van technieken voor hedendaagse toepassingen.

CCNL presenteerde (ge)mis in de St. Josephkerk Utrecht

(ge)mis
Het interieur van de St. Josephkerk is tot stand gekomen met verschillende ambachtelijke technieken die een interessante start kunnen zijn voor innovatie. Crafts Council Nederland vroeg twee jonge makers, Lisa Konno en Boris de Beijer, om te onderzoeken wat symboliek, rituelen en spiritualiteit betekenen voor nu en in de toekomst. Dit onderzoek vertaalden zij in de vorm van nieuwe objecten geïnspireerd op de St. Josephkerk. Van 21 tot en met 23 november waren deze nieuwe objecten te zien in de kerk. Tijdens deze dagen werd er ook zelf gemaakt en geleerd door de bezoekers, zo waren er borduurworkshops en rondleidingen.

CCNL presenteerde (ge)mis in de St. Josephkerk Utrecht

Kerk en Kunst
In Nederland zijn ontzettend veel kerkgebouwen. Ze liggen Nederlanders na aan het hart ook al gaan ze zelf niet meer ter kerke. Een groeiende groep jongeren komt nauwelijks nog in de kerk en steeds meer Nederlanders hebben geen christelijke achtergrond en zijn onbekend met de symboliek en betekenis van kerkgebouwen. Willen we deze iconische gebouwen voor de samenleving behouden, dan is het van belang de gelaagde betekenis van de kerkgebouwen te tonen. Daarvoor initieert de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed ’Kerk en Kunst’, dat mede mogelijk wordt gemaakt vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed. Verschillende partners, waaronder Crafts Council Nederland, doen voorstellen om kerkgebouwen een duurzame toekomst te geven.

CCNL presenteerde (ge)mis in de St. Josephkerk Utrecht

Bekijk hier alle activiteiten van ‘Kerk en Kunst’.

Foto’s: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ruben Schipper