CCNL in Marokko

Crafts Council Nederland, ROSE stories en Mina Abouzahra brengen in maart 2018 een bezoek aan de Rif in Marokko als vooronderzoek voor een mogelijke crafts exchange.

Tijdens het eerste inventariserende bezoek aan Marokko richten we ons op de Rif, een gedeelte van Marokko waar veel van de Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond vandaan komen, maar dat toeristisch nog niet erg ontsloten is. Daarom is er ook weinig informatie over te vinden. Wat kan dit deel van Marokko ons leren op het gebied van ambacht, gemeenschap, schoonheid, ondernemerschap en sociale verbondenheid?

In de eerste instantie focussen we op textiel, leer, vlechten en keramiek. De Rif heeft op het gebied van deze technieken unieke toepassingen. Voor textiel de bijzondere borduur- en weeftechnieken waar traditionele patronen in verwerkt worden. Elk patroon vertelt een verhaal en heeft een betekenis. Voor de productie van gebruikskeramiek is een zeer geschikte kleisoort aanwezig die direct toegepast kan worden, bijna alle vrouwen uit de Rif maakten hun eigen gebruikskeramiek. Leerbewerking is ook bijzonder, zowel in de looitoepassingen als in het gebruik van kleur en er zijn nog veel looierijen aanwezig die op de eeuwenoude manier werken.

Crafts Council Nederland wil de crafts van Marokko op een andere, hedendaagse manier presenteren. Met als doel de verbinding te maken tussen (jonge) maker-designers en ambachtslieden die de traditionele vaardigheden van het maken nog beheersen. We willen daarbij onverwachte wegen inslaan en nieuwe samenwerkingen mogelijk maken.

Wordt vervolgd.