BLAUW

Tim Vanlier (28), recentelijk afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, gelooft in de kracht van het ambacht en de handeling van het maken. Met deze pure en eerlijke manier van creëren, verwijst hij naar het ambacht van Delfts Blauw. Als ontwerper bouwt hij verder op eeuwenoude vakkennis. In het kader van tactiliteit experimenteert Vanlier met kleuren, materialen en productieprocessen die leiden tot onverwachte resultaten.

Tim Vanlier is geen keramist, maar ontwikkelt een nieuwe visie op het traditionele ambacht van Delfts Blauw. Uit een analyse, gericht op de vele rijke details van Delfts aardewerk, heeft hij zich verdiept in de karakteristieke kenmerken van dit ambacht. Zo kun je uit deze specifieke kleur blauw een grote variatie aan kleurgradatie’s creëren. Door de structuur van het porselein ontstaat er de mogelijkheid om op verschillende manieren een verloop van kleuren te creëren, wat de grondslag is van dit onderzoek.

Delfts blauw kent ingewikkelde decoraties die jaren van training vereisen; Tim gooide deze regels overboord en nam acht maanden om te experimenteren met nieuwe manieren van vormgeving, schilderen en bakken. Wat als je een klein detail van een 16e eeuws bord neemt, en de nadruk legt op de minimalistische schoonheid? Of afvalwater gebruikt in plaats van het pure pigment om zo een kleurschakering te creëren? En hoe kunnen hedendaagse technieken en gereedschappen een verrassende uitwerkingen hebben? Het antwoord is te vinden in een collectie van zeven porseleinen vazen, genaamd BLAUW.

Door zich te richten op specifieke details, deze vorm te geven en in contact te brengen met vorm, gelaagdheid, hedendaagse technieken en tools, geeft Tim Vanlier BLAUW een nieuwe betekenis.

Vanlier had de mogelijkheid om tijdens de uitvoering van het project een werkplaats te huren bij studioZAND van Frans Ottink. Mede door de vakkennis en hulp van Ottink het project een succes geworden.

www.timvanlier.nlDelfts blauw Keramiek