Beatrice Waanders maakt vilt in opdracht van Maison Margiela

Nog zo’n wonderlijke modetoepassing van een Nederlands ambacht: ontwerper John Galliano gaf opdracht aan meester viltster Beatrice Waanders van The Soft World om vilt te maken voor de haute couture hersftcollectie 2016 van modehuis Maison Margiela.

“Een paar maanden geleden werd ik gebeld door het hoofd textiel van Maison Margiela. Ik kon toen nauwelijks geloven dat ik haar aan de telefoon had, terwijl ik in 2012 en 2013 ook al grote leveringen aan Givenchy had gedaan,” vertelt een trotse Waanders aan CCNL.

Veerle Hommelen, hoofd textiel, had op vilt gegoogeld en was daarbij op Beatrice Waanders uitgekomen. Wat haar en John Galliano, de huidige ontwerper van Maison Margiela, erg aansprak is dat het materiaal van The Soft World de totale bont look heeft maar het dus geen bont is. Het is 100% wol en diervriendelijk. Aanvankelijk hebben ze het nog over verven gehad, maar Waanders gaf aan dat verven het prachtige, natuurlijke karakter van het vilt te niet zou doen. Daar zijn ze mee akkoord gegaan.

Beatrice Waanders is direct stalen gaan maken die steeds per koerier naar Parijs werden verstuurd en weer met briefjes met aantekeningen erop geretourneerd. “Op een gegeven moment was er een dagelijkse koerier verzending rond Maison Margiela op mijn studio. Het was toen moeilijk mijn mond te houden maar dat moest wel tot de show op 6 juli,” aldus Waanders. Het viel ook niet mee omdat het vilt zeer sterk moest zijn maar alle krullen los moesten blijven, en het moest precies de juiste dikte hebben voor een behaaglijke jas die nog wel soepel zou vallen.


Vilt door Beatrice Waanders

Uiteindelijk is Veerle Hommelen van Maison Margiela zelf naar Rotterdam gekomen om samen met Waanders in het atelier de wol uit te zoeken. Toen hoorde Beatrice Waanders ook dat de kraag die Maison Margiela besteld had, en waar zo nerveus over de levering werd gedaan, voor een fotoshoot met Rihanna was. “Erg spannend allemaal!”

Vervolgens heeft John Galliano er de jas van gemaakt. “Ik ben er erg blij mee omdat het bijzondere materiaal goed gebruikt is, het stuk is aan twee kanten draagbaar zoals dat zo mooi kan bij vilt. Ook zijn er verder geen toevoegingen gedaan waardoor het beeld echt naturel is gebleven waar wij ook helemaal voor gaan. Ik had het me eigenlijk niet beter kunnen wensen.”

Wil jij ook leren vilten? Volg dan een van de masterclasses van Beatrice Waanders en schrijf je in via de webshop.

www.thesoftworld.com