BASK IT!

Crafts Council Nederland x Adrianus Kundert

Onder de titel BASK IT! stellen we in 2021 de techniek basketry centraal. Met BASK IT! – letterlijk vertaald als ‘koester het!’ – nemen we je mee in de wereld van basketry en onderzoeken we de vele aspecten van het driedimensionaal weven; de bijzondere eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen als ook de sociaal maatschappelijke context.

Overal ter wereld wordt er gevlochten. Het is een van de oudste technieken die de mens ontwikkeld heeft, er zijn sporen van vlechtwerk in gebruiksvoorwerpen, voor architectonische doeleinden, stoffen en touwwerk gevonden. Bijzonder aan de techniek is dat er geen weefgetouw aan te pas komt. Het is een 3D constructietechniek waarbij de maker met beide handen en slechts een paar gereedschappen een driedimensionale vorm creëert. Het ambacht is in de loop van de tijd veranderd en zo ook de betekenis ervan.

We gaan een bijzondere samenwerking aan met designer en medeoprichter van de Basketclub: Adrianus Kundert. We bundelen onze krachten, brengen makers, experts, bedrijven, musea, opleidingen en geïnteresseerden samen en gaan op onderzoek uit naar de reikwijdte en artistieke mogelijkheid van basketry in een Community of Practice. Verwacht lezingen, expertmeetings, Meet the Master masterclasses, HOW&WOW BASK IT! en meer!

BASK IT! wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.