BASK IT! Talks

Crafts Council Nederland presenteert ‘BASK IT! talks’: een serie inspirerende lezingen in het teken van basketry. Met BASK IT! richt Crafts Council Nederland het vizier een jaar lang op de techniek mandenvlechten. Bij deze techniek gebruikt de maker beide handen en slechts een paar gereedschappen om tot een driedimensionale vorm te komen. Vlechten is bekend als de oervorm van weven en een van de oudste technieken ooit door mensen gemaakt. Uit vlechtwerk ontstond het weefgetouw, geautomatiseerd weven leidde uiteindelijk tot de uitvinding van de computer. De variëteit aan technieken en materialen en de vele toepassingsmogelijkheden maken dat de techniek tot op vandaag de dag een bron is voor kennis, creativiteit en innovatie. *De lezingen zijn in het Engels.

De lezingen vonden plaats op 11 maart, 1 april, 29 april en 20 mei. Het is mogelijk om de lezingen terug te kijken via onderstaande links. 

Talk 1: BASK IT! – 11 maart
Talk 2: Dutch Basketry – 1 april
Talk 3: Global Basketry, Connecting and Appropriation – 29 april
Talk 4: A Future of Basketry – 20 mei

Bekijk hier de gehele serie!

Talk 1: BASK IT!

11 maart 2021 

Adrianus Kundert geeft deze middag een introductie over the Basketclub waarvoor hij samen met Jamie Wolfond het initiatief nam. Elke maand posten ze een opdracht op Instagram in de vorm van een emoji, bijvoorbeeld een stokbrood of een sinasappel. Designers wereldwijd vlechten hiervoor een ‘mandje’. Kundert is dit jaar gastcurator voor BASK IT!

Koos Rauws is een expert op het gebied van de geschiedenis van het vlechtwerk. Hij schetst tijdens zijn talk een beeld van de historische context van vlechtwerk.

Esmé Hofman is professioneel vlechtster en behoort met haar werk tot de internationale top, ze vertelt over haar beroepspraktijk, de potentie van het vlechten en de uitdagingen voor de toekomst.

Bestel hier de opname! 

Talk 2: Dutch Basketry

1 april 2021 

José Schilder (de Mythe) geeft een overzicht van de groei, oogst en verwerking van wilgentenen, de verschillende soorten en kwaliteiten en neemt ons mee in de mogelijkheden van vlechten met wilgentenen.

Lex Roeleveld (Heg & Landschap) vertelt over de relicten in het Nederlands landschap en de revitalisering van het heggenvlechten als ambacht.

Chris Kabel heeft als designer een fascinatie voor materiaal, hij is docent en sinds zijn verblijf in Azië heeft hij een liefde voor het vlechten opgevat. Hij is een enthousiaste deelnemer aan the Basketclub. Tijdens deze talk gaat hij in op zijn werk, zijn liefde voor materiaal en hoe vlechten zijn werk beïnvloedt.

Bestel hier de opname! 

Talk 3: Global Basketry, Connecting and Appropriation

29 april 2021

Deze middag gaan we in sneltreinvaart over de globe. De vier sprekers uit Hong Kong, Ghana, Colombia en Zimbabwe werken met veel passie en liefde met en voor hun lokale ambachtsmensen. Ze vertellen over het erfgoed, de vlechttechnieken, het gebruik van lokaal materiaal en hun bedrijf. Hoe belangrijk zijn de ambachtsmensen voor hun onderneming? Speelt de koloniale geschiedenis door in hoe het vlechtwerk uit hun landen ontvangen wordt? Hoe bereken je een eerlijke prijs en wat kunnen wij daar als consument aan bijdragen?

Gregory MacCarthy (Canada) founder en directeur van Baba tree werkt met een community van 250 ambachtsmensen in Ghana. Van elke mand die je koopt is bekend wie het gemaakt heeft, dat maakt het persoonlijk en direct.

De Colombiaanse Ana Maria Calderón Kayser directeur van het Duitse Ames, werkt met meer dan 700 ambachtsmensen uit Colombia en met designers uit Europa.

Georgina Mubako mededirecteur van Handcrafts Zimbabwe, werkt met lokale vlechtsters en hun prachtige traditionele technieken en materiaal.

Penelope Luk curator van Crafts on Peel een high end galerie uit Hong Kong legt de verbinding tussen traditionele ambachtsmensen en designers voor hedendaagse toepassingen.

Bestel hier de opname! 

Talk 4: A Future of Basketry

20 mei 2021

De oorspronkelijke titel van deze talk was ‘the future of basketry’ maar we zijn erachter gekomen dat er geen eenduidige toekomst is. We hebben de titel veranderd in ‘a future of basketry’. Deze middag maken we kennis met drie sprekers die zich de afgelopen jaren verdiepten in vlechtentechnieken met als doel om andere zaken aan de orde te stellen. Kan basketry een rol spelen in hun toekomstige werk? En zo ja, hoe?

Amandine David designer/onderzoeker spreekt over haar werk waarbij ze zich beweegt tussen traditionele ambachten en digitale productie. Het laatste jaar verdiept ze zich in basketry. Ze is een samenwerking aangegaan met Esmé Hofman waarbij ambachtelijke technieken de esthetiek en toepassingen van digitale productie kunnen voeden en vice versa.

Henriette Waal, ontwerper/artdirector gaat in op Maristanis een project in de wetlands van Oristano aan de westkant van Sardinië. Al meer dan 7000 jaar leveren moerasgrassen en riet materiaal voor lokaal gevlochten producten. Deze productie bestaat nagenoeg niet meer, wat ook het verdwijnen van de moerasvegetatie tot gevolg heeft. Waal werkte aan een catalogus van objecten met het doel het unieke Sardijnse vlechtambacht te behouden, in combinatie met natuurbeheer. Hiermee wil ze de sociaaleconomische positie van de vlechters verbeteren.

Evey Kwong is grafisch vormgever en oprichter van futurprimitiv. Hiermee roept ze op tot verbinding en hoopt mensen te activeren tot het nemen van actie. Ambachtelijke kennis en technologie spelen een belangrijke rol maar onderzoek, plezier in maken, samenzijn en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden binnen de basketry staan voorop.

Bestel hier de opname! 

 

Esmé Hofman voor Asha Swillens | Foto: Mo Swillens

Meer lezen over BASK IT!? Klik hier.