BASK IT! Masterclasses

Waar kan je in Nederland nog écht leren vlechten op hoog niveau? Crafts Council Nederland presenteert vier masterclasses in het teken van basketry. Leer direct bij de meester!

Deze masterclasses zijn onderdeel van het jaarprogramma BASK IT!. Met BASK IT! – letterlijk vertaald als ‘koester het!’ – nemen we je mee in de wereld van basketry en onderzoeken we de vele aspecten van het driedimensionaal weven; de bijzondere eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen als ook de sociaal maatschappelijke context.

Lees hier meer!

CCNL_DDW19_19_low

Vlechten met Esmé Hofman

5 en 6 juni 2021

Vlechten is plezier. Met eigen handen een object te maken in een techniek die al eeuwenlang hetzelfde is maar nog altijd enorm veel mogelijkheden biedt tot het maken van hedendaagse objecten en vormen. Esmé Hofman is meester fijnscheenvlechtster maar ze beheerst een groot aantal vlechttechnieken. Door haar onovertroffen expertise werkt ze vaak samen met kunstenaars en designers. Dat werkt inspirerend naar beide kanten. Tijdens deze masterclass kan je als kunstenaar, maker of designer vooraf je leerdoel/uitdaging/opgave met Esmé bespreken. Samen maken jullie een plan zodat je daar tijdens dit weekend aan kan werken. Mogelijke technieken zijn: coiling, plaiting, stake and strand en looping.

Schrijf je hier in!

 

Wilgentenenvlechten met José Schilder

9 en 10 juli 2021

José Schilder (mandenmakerij de Mythe) is specialist op het gebied van wilgentenen vlechten. In Zuidschemer waar de Mythe gevestigd is, verbouwen zij en haar man Jan hun eigen wilgentenen. Manden van wilgenteen zijn de meest lokale manden die er te vinden zijn. Het vlechten van een mand vergt veel oefening. Tijdens deze twee dagen leer je de basis van het mandenvlechten, je leert hoe het materiaal groeit, hoe het bewaard en verwerkt wordt. Gevorderden kunnen hun eigen uitdaging vlechten.

Schrijf je hier in!

 

Bijenkorf Coiling met Rob van Hernen

17 en 18 juli 2021

In deze masterclass leer je alles over de techniek van het bijenkorf vlechten. De techniek wordt overigens voor veel meer zaken gebruikt, bijvoorbeeld voor het opslaan van zaden, want mits goed gevlochten is zo’n korf helemaal waterdicht en goed isolerend. Je leert dit weekend over de verschillende materialen die je uit de natuur kan halen en gebruiken. Het basismateriaal voor een korf is meestal stro dat tegenwoordig gebonden wordt met rotanproducten maar Rob is bekend door zijn gebruik van bramen, boombast, boomwortels en gespleten wilgentenen. Behalve kennis van het materiaal, is het ook nodig om het materiaal naar je hand te kunnen zetten. Je moet als het ware met het materiaal ‘bevriend’ raken, anders gaat het niet lukken om mooi en goed werk te leveren. Rob is de enige beroepsmatige korfimker ter wereld. Hij heeft een grote verzameling van 700 korven. Sommige maakte hij zelf, hij heeft historische korven uit de periode 1920 tot 1950 en een aantal zeer oude exemplaren van voor 1850. Je leert dit weekend de basis van het korfvlechten en hoe je de korven op natuurlijke wijze kunt verduurzamen met behulp van verschillende soorten koeienpoep en turf (en aan welke eisen het prepareren van deze grondstoffen moet voldoen).

Schrijf je hier in!

 

Stoelenmatten met Wim en Renate van Biezen

Binnenkort meer informatie. 

In dit weekend leer je basistechnieken van het stoelmatten. Vroeger werden daarvoor Nederlandse biezen (dit is onder andere door het hedendaagse natuurbeheer niet meer mogelijk) of rotanschenen gebruikt om ‘gaatjesmatten’ te vlechten. Wim van Biezen komt uit een echt mandenmakers-geslacht, hij leerde het matten van zijn vader en opa die ook al vlochten en stoelenmatten. Hij en zijn vrouw Renate kunnen je veel vertellen en laten zien wat er allemaal mogelijk is. Mocht je vooraf al specifieke vragen of uitdagingen hebben, dan kunnen Wim en Renate daar mee rekening houden.