BASK IT! Masterclasses
Deze masterclasses zijn onderdeel van het jaarprogramma BASK IT!. Met BASK IT! – letterlijk vertaald als ‘koester het!’ – nemen we je mee in de wereld van basketry en onderzoeken we de vele aspecten van het driedimensionaal weven; de bijzondere eigenschappen, mogelijkheden en nieuwe toepassingen als ook de sociaal maatschappelijke context.
Vlechten met Esmé Hofman
5 en 6 juni 2021
Vlechten is plezier. Met eigen handen een object te maken in een techniek die al eeuwenlang hetzelfde is maar nog altijd enorm veel mogelijkheden biedt tot het maken van hedendaagse objecten en vormen. Esmé Hofman is meester fijnscheenvlechtster maar ze beheerst een groot aantal vlechttechnieken. Door haar onovertroffen expertise werkt ze vaak samen met kunstenaars en designers. Dat werkt inspirerend naar beide kanten. Tijdens deze masterclass kan je als kunstenaar, maker of designer vooraf je leerdoel/uitdaging/opgave met Esmé bespreken. Samen maken jullie een plan zodat je daar tijdens dit weekend aan kan werken. Mogelijke technieken zijn: coiling, plaiting, stake and strand en looping.
Wilgentenenvlechten met José Schilder
9 en 10 juli 2021
José Schilder (mandenmakerij de Mythe) is specialist op het gebied van wilgentenen vlechten. In Zuidschemer waar de Mythe gevestigd is, verbouwen zij en haar man Jan hun eigen wilgentenen. Manden van wilgenteen zijn de meest lokale manden die er te vinden zijn. Het vlechten van een mand vergt veel oefening. Tijdens deze twee dagen leer je de basis van het mandenvlechten, je leert hoe het materiaal groeit, hoe het bewaard en verwerkt wordt. Gevorderden kunnen hun eigen uitdaging vlechten.
Bijenkorf Coiling met Rob van Hernen
17 en 18 juli 2021
In deze masterclass leer je alles over de techniek van het bijenkorf vlechten. De techniek wordt overigens voor veel meer zaken gebruikt, bijvoorbeeld voor het opslaan van zaden, want mits goed gevlochten is zo’n korf helemaal waterdicht en goed isolerend. Je leert dit weekend over de verschillende materialen die je uit de natuur kan halen en gebruiken. Het basismateriaal voor een korf is meestal stro dat tegenwoordig gebonden wordt met rotanproducten maar Rob is bekend door zijn gebruik van bramen, boombast, boomwortels en gespleten wilgentenen. Behalve kennis van het materiaal, is het ook nodig om het materiaal naar je hand te kunnen zetten. Je moet als het ware met het materiaal ‘bevriend’ raken, anders gaat het niet lukken om mooi en goed werk te leveren. Rob is de enige beroepsmatige korfimker ter wereld. Hij heeft een grote verzameling van 700 korven. Sommige maakte hij zelf, hij heeft historische korven uit de periode 1920 tot 1950 en een aantal zeer oude exemplaren van voor 1850. Je leert dit weekend de basis van het korfvlechten en hoe je de korven op natuurlijke wijze kunt verduurzamen met behulp van verschillende soorten koeienpoep en turf (en aan welke eisen het prepareren van deze grondstoffen moet voldoen).
Wilgenbast Vlechten met Mieke Langenhuizen
16 en zondag 17 oktober 2021
Een van onze inheemse bomen is de wilg. Al eeuwenlang wordt het hout van de wilg gebruikt om mandwerk van te maken maar ook de takken van de wilgen (wilgentenen) worden gebruikt om te vlechten. Dit weekend ga je vlechten met de bast of schors van de wilgenboom. Je leert alles over de wilg, hoe hij groeit en waarvoor je het allemaal kan gebruiken. De nadruk ligt daarbij op het gebruik van de schors, hoe je een wilg schilt, bewaard en hoe het gebruikt wordt om er iets moois van te maken. Je leert de basis van verschillende vlechttechnieken zoals, plaiting, coiling, twijnen en lacemaking en voor het geven van accenten aan het werk.
Biezen Vlechten met Mieke Langenhuizen
13 en 14 november 2021
Biezen zijn een oorspronkelijk inheemse plant die graag met de voeten in het water staat. Mieke Langehuizen gebruikt de in Nederland gekweekte of de Engelse biezen. De bies werd vroeger vooral gebruikt om er stoelen mee te matten maar ze zijn ook heel goed bruikbaar voor andere soorten vlechtwerk. In dit weekend leer je waar de bies groeit, hoe hij geoogst, gedroogd, bewaard en verwerkt wordt. Van de biezen ga je een mand rond een mal vlechten. Om het materiaal in de vingers te krijgen, begin je met een platte vorm. De verschillende vlechttechnieken die je daarna leert zijn 3-4-5 en meer vlechten, twijnen, plaiting en cordage.