Alternatief voor de pottenbakkersschijf

Olivier van Herpt heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de desktop 3D printer. Niet zomaar voor producten van plastic, maar om objecten van keramiek te printen. Hoewel je met de huidige generatie 3D-printers voor consumenten al heel veel verschillende dingen kan maken, hebben deze machines nog hun beperkingen. Qua materialen en qua afmetingen.

Zo is de printer niet instaat om producten van een wezenlijk formaat te produceren, zoals kommen, borden en decoratieve objecten. Ook zijn de producten niet veilig voor voedsel, omdat ze een lage hittebestendigheid hebben.

“Ik liep tegen een muur tijdens het ontwikkelen van de 3D printer – ik was niet in staat dingen groter dan 40 centimeter te bouwen omdat de objecten dan instortten door de natheid van de klei,” zegt Van Herpt.

Om deze problemen te overwinnen, ontwierp Olivier zijn eigen spuitmachine en experimenteerde hij met verschillende typen klei, texturen, vlakken, vormen en maten. Nu is de printer in staat om objecten tot 80 cm hoog met een diameter van 42 cm te maken, met fijne details en dat in slechts twee uur.

“Klei is een eleganter en nobeler materiaal dan plastic,” zegt Van Herpt. “Het is veel meer sculpturaal.”

Op deze manier heeft hij een manier gevonden om objecten met de nieuwste technologie te maken terwijl het ons herinnert aan de dagen van welleer.Nieuwe technieken Keramiek