Aanmelden Maakdagen voor musea

Maakdagen in musea
tijdens de Week van het Maken
27&28 oktober 2018

De Week van het Maken is het grootste maakevenement van Nederland. Samen met tal van instellingen brengt Crafts Council Nederland de kracht van het maken onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Tijdens deze week kan op veel plaatsen in het land worden gemaakt en geleerd. Zowel tradities als nieuwe toepassingen staan in de spotlight.

Wat is er te doen?
Naast maakdagen in musea zijn er maakactiviteiten in bibliotheken en in scholen. Daarnaast is er de landelijke werkplaatsroute, de tentoonstelling HOW&WOW op Dutch Design Week 2018 met het neusje van de zalm van crafts en design. Voor gevorderde makers zijn er masterclasses.

Elk musea kan mee doen met de de Week van het Maken
Alles om ons heen, zelfs alles wat we aan hebben, is gemaakt. Van hout, klei, textiel, metaal, draad, riet, glas, wol… elk product is ooit door mensenhanden tot stand gebracht. Musea zijn hiervoor een bron van informatie, en daarom een prachtige plek om te maken en te leren.

Doe mee als museum
Crafts Council Nederland roept musea op een maakactiviteit te organiseren, met name voor jongeren, kinderen (en hun ouders). Centraal staat een techniek die verbinding heeft met het museum of met een object uit de collectie.

• Met welke specifieke ambachtelijke technieken wil je het publiek kennis laten maken?
• Is er gereedschap, zijn er nog machines, of gaat alles met de hand?
• Zijn er specialisten die (uit eigen ervaring) kennis kunnen overdragen?
• Misschien organiseert jouw museum speciale rondleidingen rondom ‘maken’ waarna het publiek zelf aan de slag kan?
• Of heeft je museum al een programma dat aansluit?

Workshop of doorlopende activiteit:
Een maakdag kan je op verschillende manieren inrichten. Het kan in de vorm van een of meerdere workshops op een dag maar het kan ook een doorlopende activiteit zijn. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.
Het voordeel van een doorlopende activiteit is dat deelnemers zelf de tijd kunnen bepalen. Het voordeel van een workshop is dat er een duidelijk begin en een eind is. Een kleine vergoeding is dan een aanbeveling om deelname te bevestigen.
Voor de begeleider is een workshop prettig in verband met het geven van centrale instructies. Het nadeel is dat voor sommige deelnemers de tijd te kort is of dat de aanvangstijd niet uit komt.
Zorg dat de deelnemers met een af werkstuk naar huis kunnen, iets dat in een of twee uur te maken is. Werkstuk moet aansluiten bij de doelgroepen.

Rondleiding museum: link collectie en vakmanschap
Het is een aanbeveling om een korte rondleiding te geven in het museum en de relatie te leggen tussen wat gemaakt wordt tijdens de maakdag (ambacht) en de objecten in het museum. Kinderen willen altijd graag meteen aan de slag, daarom is het goed om halverwege de workshop de ronleiding te doen. Deelnemers kunnen dan ook beter de relatie leggen tussen het zelfgemaakte en de objecten in het museum, ze gaan dan met andere ogen kijken.
Indien een rondleiding niet mogelijk is kan er ook een route op papier gemaakt worden zodat het publiek op eigen gelegenheid de gesellecteerde voorwerpen kan bezichtingen.

Begeleiding:
Zijn er specialisten verbonden aan het museum voor de workshop? Of wil je liever een specialist inhuren? Ga voor inspiratie naar de craftsmap: https://craftscouncil.nl/craftsmap/
Tegen vergoeding kan Crafts Council Nederland adviseren en/of bemiddelen.

Voorbeeld: Museum Van Loon
Museum Van Loon maakt zich sterk voor creatief vakmanschap. Het museum ontwikkelt educatieve programma’s voor de nieuwste generatie makers. Op 27 mei stonden de deuren open voor kinderen en hun ouders, ze hadden zich ingeschreven voor de workshop handgraveren. Deze werd gegeven door Jacqueline Jimmink, een professional met een lange staat van dienst. Na de rondleiding in het museum, waarbij gegraveerde voorwerpen werden bezichtigd zoals drinkglazen, knopen en tafelzilver vertelde Jacqueline aan de hand van foto’s en meegebrachte voorwerpen over haar werk: voor luxe Italiaanse juwelenmerken tot en met wapenfabriek Beretta.
Daarna gingend de deelnemers (van 10 tot 50 jaar) zelf aan de slag met een proefstukje metaal. Het scherpe gereedschap vereiste opperste concentratie, een goede werkhouding en de juiste handgreep. Na de proef kwam het echte werk: met handgraveren kan je geen fouten maken, het moet in één keer goed!
Jammer dat de tijd om was, maar iedereen ging voldaan en met een eigengemaakte sleutelhanger of ketting naar huis.

Meld je aan
– Aanmelden voor de maakdagen op 27&28 oktober gaat via de knop in de webshop
– Meld je aan voor 31 juli 2018
– Deelname kost 75 euro inclusief BTW. Dit bedrag is voor administratie- en publiciteitskosten. Daarmee is het museum tevens Friend van Crafts Council Nederland in 2019, zie ook www.craftscouncil.nl/ccnl-friends
– Als je bent aangemeld ontvang je per mail een inschrijvingsformulier waar je je gegevens invult en een korte omschrijving van het museum en speciale activiteiten benoemt.
Daarnaast stuur je drie inspirerende afbeeldingen van hoge resolutie die het museum en het werk zo goed mogelijk weergeven.

Belangrijk om te weten:
– De maakactiviteit vindt plaats in het weekend van 27&28 oktober 2018.
– De activiteit wordt opgenomen in het officiële programma en het wordt vermeld op de website van Crafts Council Nederland.
– De activiteit wordt ook meegenomen in de promotie rondom de Week van het Maken.
– Het museum dient zelf voor (kosteloos)materiaal te zorgen bij de activiteit
– De activiteit wordt voor het publiek gratis of zo laag mogelijk aangeboden; eventueel met een toeslag op de entree prijs.
– Crafts Council Nederland kan samen met het museum een concept ontwikkelen, hiervoor vragen wij een bijdrage van € 150,00 ex BTW.
– Crafts Council Nederland draagt zorg voor de landelijke publiciteit, elk museum kan in eigen regio en via eigen kanalen voor publiciteit zorgen. Na aanmelding ontvangt het museum een digitaal promotiepakket.