Indigo: Sharing Blue – Week 2

Deze week zijn de designers gestart met indigo verven in de Takarajima studio.

Chiharu Ohgomori, eigenaresse van het bedrijf Takarajima Senkou (wat ‘schateiland’ betekent) is gespecialiseerd in verven met natuurlijke kleuren. In haar studio wordt vooral veel voor de mode- en interieurindustrie geverfd. Daarnaast heeft Chiharu haar eigen collectie die de maker-designers in een prachtige showroom in een traditioneel huis bezochten. Haar eigen collectie, waaronder ook met indigo geverfde leren jassen, verkoopt Ohgomori business to business. Voor klanten verft ze regelmatig meer dan 100-200 stuks. In het bedrijf werken veel jonge mensen. Gebruikelijk is dat in Japan de kennis en tradities van het beoefenen van een ambacht binnen de familie wordt doorgegeven. Chiharu heeft indigo verven op de kunstacademie geleerd en daarna nog twintig jaar voor andere bedrijven gewerkt voordat ze zeven jaar geleden Takarajima is gestart. Doordat Chiharu niet vanuit een familielijn werkt is ze vrijer in haar experiment.


Indigo verven met afklemborden die Chiharu voor shibori heeft ontwikkeld

Tijdens het eerste bezoek aan de Takarajima studio hebben de designers een rondleiding gehad en konden ze al hun eerste stukken verven. Er zijn in totaal vier baden. Dit zijn grote tonnen van keramiek die in een betonnen bak zijn gegoten. Wat zeer praktisch is van deze hoge baden is dat je kan staan terwijl je verft. Meestal zijn indigobaden ingegraven in de grond waardoor je moet bukken om je materiaal te verven. Chiharu voelt met haar hand (ruimte tussen de vingers is gevoelig) of het bad goed is. De smaak van het bad is, als je het zou proeven, kruidig en lijkt een beetje op wasabi. Soms wordt er sake (Japanse rijstwijn) aan het bad toegevoegd; dit zorgt voor gezonde bacteriën in het bad. Met een kilo indigo verft Chiharu ± 20 tunieken. Na de introductie hebben de designers thuis voorbereidingen gedaan om vervolgens twee opeenvolgende dagen te verven bij Takarajima.


Materiaal dat na het verven hangt te drogen aan de lijn

Er zijn verschillende manieren om tot patronen te komen. Chiharu werkt met een vrije variant van de Katazome print techniek en met grote Shibori patronen. Shibori is de bekendste techniek en binnen deze techniek zijn er een ontelbaar aantal mogelijkheden om de stof te bewerken voordat je gaat verven, zoals bijvoorbeeld door middel van vouwen en klemmen. Daarbij komt ook het gegeven dat je vanuit een bad een hele set aan tonen blauw kunt krijgen, afhankelijk van hoe lang en hoe vaak je het werk in het bad brengt.


Stoffen hangen te drogen achter de werkplaats

Volgende week doen de designers verslag over de bijzondere indigo workshop die ze hebben gevolgd bij living treasure Mr. Matsueda.