Indigo: Sharing blue – Week 1

Maker-designers Liselore Frowijn, Maaike Gottschal, Aliki van der Kruijs en Adrianus Kundert zijn aangekomen op Kyushu, Japan en doen verslag over het begin van hun indigo avontuur.

Na hun aankomst en settelen in het traditioneel Japans gastverblijf, waar ze slapen op Japanse futons op de grond, hebben de designers de eerste dagen een druk programma gehad en kennis gemaakt met de lokale bedrijven waar mee wordt samengewerkt.


Archiefboek weverij Shimogawa

De gastheer, Mr. Shimogawa, leidt de ontwerpers rond in zijn familiebedrijf waar hij als derde generatie nu de eigenaar is. Zijn bedrijf weeft kurume kasuri stoffen, ikat stoffen uit de regio Chikugo, Fukuoka. Kurume kasuri is een weefmethode waarbij de draden voor het weven worden geverfd. Op ouderwetse machines worden stoffen geweven van 38 cm; de breedte van een kimono stof.


Kasuri uit de collectie van Mr. Shimogawa

Mr. Shimogawa laat de verschillende stappen zien van het productieproces en stoffen uit het archief. Een bezoek aan een andere fabriek waar Mr. Shimogawa mee samenwerkt, geeft inzicht hoe de garens van de ketting en inslag worden als voorbereiding voor het maken van uitsparingen voordat de garens geverfd worden.


Bundel garens dat klaar ligt om de omknoping te verwijderen


Gemiddeld zit er 160 meter garen op een volledige ketting. Om de ontknoping te kunnen maken wordt de bundel garen heen en weer door de ruimte gespannen en via fietswielen begeleid.

De maker-designers zitten aan de rand van de stad Yame. In dit landelijke deel van de stad beginnen rijstvelden tussen de huizen in te liggen. Ook hier worden fietsen veel gebruikt, hiermee zijn de designers een stuk mobieler en kunnen ze makkelijk shoppen voor -veel en bijzondere- materialen en natuurlijk ook belangrijk: heerlijk Japans eten.

Veld waarop de draden worden gedroogd nadat ze zijn gestijfd met aardappelzetmeel, zodat ze minder snel breken tijdens het weven.

In de eerste week hebben de ontwerpers bovendien kennis gemaakt met Chiharu, de eigenaresse van Takarajima Senkou. In haar werkplaats gaan ze volgende week een aantal dagen aan de slag om indigo te verven. Dit zijn ze nu aan het voorbereiden. Over het verven lees je komende week meer!