1m2 vlas

Sinds 2018 onderzoeken we met The Linen Project de mogelijkheid om weer ons eigen textiel te produceren en een kleinschalige linnenproductie in Nederland te herstellen. We merken dat veel mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen. Daarom kan je in 2024 zelf aan de slag!

We nodigen je uit om 1m2 vlas in jouw eigen tuin te laten groeien, geïnspireerd op het Zweedse 1 KVM LIN. Onder begeleiding van experts doorloop je het gehele proces van zaadje tot textiel. Gedurende het jaar ontvang je praktische nieuwsbrieven met tutorials, krijg je toegang tot online webinars en kan je deelnemen aan inspirerende verwerkingsdagen en workshops. Ook organiseren we vlas spreekuren, waar je de kans krijgt om jouw ervaringen te delen en waardevolle inzichten te verkrijgen door te luisteren naar de ervaringen van mededeelnemers.

We waarschuwen je: door zelf te verbouwen en het magische proces van zaad, naar stengel, naar vezel, naar een weefsel te ervaren, komen kritische vragen over het huidige textiel- en productiesysteem als vanzelf naar boven en verandert je andere houding ten opzichte van textiel. 1m2 vlas zal je helpen om beter geïnformeerd duurzame keuzes te maken.

Het eindresultaat? Een zelfgemaakt servet als tastbaar bewijs van jouw reis. Als einde van een leerzaam en groeizaam jaar organiseren we een lunch waar deelnemers hun eigen unieke zelfgemaakte servet meenemen en ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Lees hieronder meer over de aanmeldprocedure, stappen en planning.

Aanmeldprocedure

Aanmelden was mogelijk tot 8 maart 2024. Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.

Stappen

Verbouwen

De vlasplant komt al heel lang voor in ons land, samen met België en Noord-Frankrijk is Nederland wereldwijd de grootste producent van vlas. Vanaf de jaarwende duurt het ongeveer honderd dagen tot het zaaien. Het vlas groeit ongeveer honderd dagen, meestal is de oogst eind juli of begin augustus. Daarna wordt het op het veld gelegd om te roten, dit is het fermentatieproces waarbij de vezel loskomt van de houtige delen. Afhankelijk van het weer duurt dit een maand. Daarna wordt het vlas gebundeld en opgeslagen in een droge ruimte.

Verwerken

Op heldere, droge dagen in het najaar wordt het vlas gerepeld: de zaadjes worden losgeslagen van de stengel. Daarna wordt het gebraakt: de stengels worden gebroken zodat de houtdeeltjes loskomen van de vezel. Bij het zwingelen worden de laatste houtdeeltjes van de vezel verwijderd. Als laatste wordt er gehekeld: de vezel wordt ‘gekamd’ tot er een mooie bundel vlas overblijft, die doet denken aan haar. Het bijzondere is dat bij de machinale verwerking precies dezelfde handelingen nodig zijn, waardoor je het proces echt kan doorgronden.

Van vlas tot linnen

De bundels van het lange gehekelde vlas worden opgedraaid tot een zogenaamde vlaspop. Dit vlas wordt gesponnen tot een linnen draad, hoe dunner de draad, hoe hoogwaardiger het linnengoed zal zijn. De minder lange vezels na die na het hekelen overblijven noemen we klodden, deze worden ook tot vlaspoppen gemaakt maar worden gebruikt voor het meer alledaagse linnengoed. Uiteindelijk blijven er hele korte vezels over, die worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld touw of graanzakken.

Planning

Je ontvangt van maart tot november een maandelijkse nieuwsbrief met tutorials. Het groei- en verwerkingsproces zal worden begeleid door Anna Wetzel.

De zaden worden in de week van 11 maart verstuurd. De eerste instructies ontvang je per mail op 9 maart.

maart – april | veld voorbereiden en zaaien
11 april 16:00 | webinar 1 the linen project
mei – juni | wieden
11 juli 16:00 | webinar 2 regeneratieve landbouw
september | vlasverwerking
12 september 16:00 | webinar 3 design
oktober – november | spinnen en weven
januari 2025 | lunch en afsluiting

Contact

Heb je een vraag over 1m2 vlas: neem contact op met Guusje Heesakkers via guusje@craftscouncil.nl

Grafisch ontwerp door HouseTMM / Fotografie Rob Velker & Ellen Rooijakkers / kaart met deelnemers 1m2 vlas.

1m2 vlas is een project van Crafts Council Nederland en The Linen Project in samenwerking met the National Association of Swedish Handicraft Societies en de Achterhoekse Vlasspinners. 1m2 vlas wordt financieel mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Van de Bilt zaden en vlas B.V..