Terugblik: handverven x machinebreien

Hester de Wilde reisde onlangs af naar Maastricht voor de vijfdaagse masterclass Hand vs Machinebreien onder leiding van Loret Karman en Maartje Boer. We vroegen De Wilde om haar ervaringen en hoe het is om te experimenteren met textiel. 

“Als kunstdocent in het voortgezet onderwijs probeer ik mijn leerlingen enthousiast te maken voor het creatief werkproces. De creativiteit en met name het experimenteren is het allerleukste wat er is. Gewoon ‘random’ kleuren mengen, met inkt spatten, andere maten nemen of met de naaimachine over je tekening naaien, het kan niet gek genoeg. Door te experimenteren kom je verder dan alleen je gedachtes of ideeën en leer je door te doen.

Naast mijn plezier in het lesgeven is mijn grote hobby bezig zijn met textiel. Als textielliefhebber ben ik graag alle kanten van het handwerken aan het uitproberen. Zo kwam ik al snel op de website van Crafts Council Nederland terecht. Na mijn eerste masterclass ‘Haute couture breien’ in het Fries Museum ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik leerde verschillende nieuwe breitechnieken, kleuren combineren en het effect van verschillende draden en patronen samenvoegen. Dit was experimenteren met een diepere laag. Na twee keer mijn proefjes uithalen was ik allang gestopt, maar hier werd ik gestimuleerd om door te gaan en nieuwe materialen toe te voegen. Naast de vakinhoudelijke kant van de masterclasses heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen. Ik vond het bijzonder om met elkaar dezelfde passie te kunnen delen en elkaars kennis en ervaringen uit te wisselen. Ik leerde dus niet alleen van de docenten, maar ook van de groep. Dat is fantastisch. Dit bijzondere enthousiaste gevoel wat ik tijdens de intensieve dagen kreeg, gelukstofjes zoals ik dat noem, was zelfs een aanleiding voor mijn masteronderzoek voor de Master Kunsteducatie die ik op dit moment doe. Want textiel verbindt, of je nou jong, oud, ervaren of onervaren bent, iedereen kan erover vertellen en zeker bij deze masterclasses.

De daaropvolgende masterclasses die ik bij Crafts Council Nederland volgde werkten precies weer zo. Ik leerde de basis en mogelijkheden van materialen en kreeg alle ruimte om van alles uit te proberen. Heerlijk! Experimenteren klinkt zo makkelijk, gewoon maar wat doen, maar door te reflecteren, alles op te schrijven, foto’s maken, kom je verder dan alleen het experiment. Ik heb dankzij Crafts Council Nederland veel mogen leren, nieuwe inzichten opgedaan, nieuwe mensen ontmoet, maar vooral ook boordevol inspiratie gekregen om weer verder te gaan. Deze kijk- en werkwijze neem ik nog iedere dag mee in mijn lessen en probeer leerlingen nog meer te stimuleren om te doen, te kijken en te reflecteren.

Voor nu blijf ik nog lekker doorgaan met onderzoeken en uitvinden van verschillende materialen en technieken. En wie weet wat het me in de toekomst allemaal nog brengt.” – Hester de Wilde.