Terugblik: Meet the Master ‘Coiling’

Afgelopen november organiseerden Crafts Council Nederland, samen met vlechtmeester Esmé Hofman, een Meet the Master ‘Coiling’.

Coiling is een eeuwenoude techniek die in diverse landen op verschillende manieren wordt toegepast. Het is een veelzijdige en kleurrijke techniek waarbij je kan werken met bijvoorbeeld espartogras en wol. In deze driedaagse masterclass leerde de deelnemers de eerste basis technieken.

Rosana Escobar was een van de deelnemers. We vroegen Rosana naar haar ervaring (origineel zie Engels):

‘’Het was erg inspirerend om tijdens de masterclass coiling met Esmé Hofman de basis te leren van de eeuwen oude techniek. Zo leerden we naast het maken, ook waar de techniek oorspronkelijk voor werd gebruikt.

Ik kreeg de kans om de ‘master’ te ontmoeten en te experimenteren met verschillende materialen, terwijl ik tegelijkertijd andere inspirerende deelnemers heb leren kennen.

Met mijn eigen werk richt ik me voornamelijk op materiaal onderzoek. Door verschillende technieken toe te passen, transformeren de oorspronkelijk kwaliteiten van het materiaal. Door de traditionele technieken beter te leren kennen wordt het mogelijk om ze te her-integreren in hedendaagse objecten en werkwijzen. Het is van grote toegevoegde waarde als ambachtslieden en ontwerpers op deze manier hun kennis delen.

Tijdens en na de masterclass ben ik aan de slag gegaan met het onderzoeken van kleur, materiaal en het experimenteren met ‘wikkelen’ als een techniek om materiaal bij elkaar te houden. Hiermee zoek ik naar structurele kwaliteiten die een object vorm en identiteit geven. Door aan deze masterclass mee te doen leerde ik verschillende lokale materialen kennen die van waarde zijn voor mijn onderzoek.’’

Wil je op de hoogte blijven van al onze Meet the Master activiteiten om samen met ons het creatieve ambacht te vieren? Houd dan onze website in de gaten of volg ons op Facebook en Instagram.