iAtelier

Crafts Council Nederland presenteert iAtelier, een unieke mogelijkheid om kennis uit te wisselen in een vernieuwend samenwerkingsverband.

Wil je jouw ambachtelijke praktijk uitbreiden met een digitaal component, of andersom, dan is dit project iets voor jou!

iAtelier 

iAtelier moedigt ambachtelijke makers aan samen te werken met meer digitaal gerichte makers en vice versa. Het doel is om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en in gezamenlijkheid producten te ontwikkelen. Voor iAtelier is er plaats voor vijf duo’s. Het project is flexibel in te vullen tussen zomer 2020 en zomer 2021. Dankzij ‘The Creative Europe Programme’, die het programma financieel ondersteunt, krijgen duo’s twaalf dagen toegang tot een digitale werkplaats met technische ondersteuning en een bijdrage voor materiaal.

iAtelier is onderdeel van het grotere samenwerkingsverband Crafting Europe; in acht Europese landen gaat dit project lopen. De ambitie is om het werk van alle deelnemende makers een internationale presentatie te maken.

Voor wie? 

Crafts Council Nederland roept ambachtelijke én digitale makers op om een voorstel in te sturen: in welke techniek/ambacht/digitaal gereedschap ben je geïnteresseerd, wat zijn je ideeën en heb je eventueel al een samenwerkingspartner voor ogen? Crafts Council Nederland zorgt in nauwe samenspraak met de aanvragers voor matchmaking maar moedigt ook zelf geïnitieerde duo’s aan om een voorstel in te sturen. We selecteren op volgorde van binnenkomst.

Planning

Het programma start met een kennismaking (datum ntb). Deze dag trapt Crafts Council Nederland af met een introductie van het programma, je ontmoet de andere deelnemers en leer je elkaar kennen.

Eerste fase: experiment (vanaf zomer 2020)
Het eerste deel van het project draait helemaal om experimenteren. Deelnemers worden aangemoedigd om ideeën en concepten te ontwikkelen en prototypes te maken om vertrouwd te raken met nieuwe technieken. Dit deel is spontaan en verkennend. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze aan het einde van dit deel een reeks conceptuele prototypes hebben.

Tweede fase: productie (tot aan zomer 2021)
Na het experimenteren hebben deelnemers vier tot zes maanden de tijd om hun experimenten te ontwikkelen tot een productie klaar ontwerp. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze aan in de zomer 2021 een reeks functionele prototypes hebben ontwikkeld die worden tentoongesteld in een internationale presentatie.

Aanmelden

Stuur je aanmelding (motivatie en toelichting maximaal 1 A4) met onderstaande informatie naar guusje@craftscouncil.nl met ‘iAtelier Crafting Europe’ als onderwerp.

Motivatiebrief met relevante ervaring, opleiding, je interesses en ambities in het project.
• Toelichting mogelijke samenwerking: heb je specifieke interesse in een techniek, ambacht of materiaal en heb je eventueel al een mogelijke samenwerkingspartner voor ogen?
• Portfolio met recente projecten, relevante links en beschrijvingen.

Selectie criteria

We zijn op zoek naar tien deelnemers:

Vijf aanvragers met ambachtelijke vaardigheden:
• Beoefenen een ambachtsdiscipline.
• Hebben een interesse in digitale fabricage technologieën. Ervaring in digitaal ontwerp en digitale fabricage is niet nodig, maar een nieuwsgierige houding en ambitie om te experimenteren en te innoveren is essentieel.

Vijf aanvragers met digitale maak vaardigeden:
• Hebben ruime ervaring met digitaal ontwerp en maken.
• Kennis van digitale software. Bijvoorbeeld Adobe Illustrator, Autocad, Vectorworks, Rhino, Sketchup, Fusion etc.
• Hebben een interesse in ambachtelijke processen. Ervaring met ambachtelijk maken is niet noodzakelijke maar interesse in analoog maken is essentieel.

Deelnemers gaan het commitment aan om tijd vrij te maken, om samen te werken, kennis te delen, te experimenteren en te produceren.

LOGO-CRAFTING-EUROPE