Ontmoet de maker-designers

Liselore Frowijn
Als modeontwerper voelt Liselore Frowijn de voortdurende drive om de energie die ze krijgt van kunst, muziek, mensen en andere culturen waardoor ze omringt is, vast te leggen in haar werk. Mode is het beste medium om dit alles in te vertalen. Elke nieuwe ontwerp is als een levend schilderij, zorgvuldig opgebouwd als een collage, waar ze altijd op zoek is naar de perfecte balans tussen esthetiek en onvolmaaktheid. Frowijns collecties zijn als een moodboard: explosies van eclecticisme en kleur. Maar de verzameling knipsels herbergen nog een, misschien iets minder in het oog springende overeenkomst: voor Frowijn is elk beeldfragment een print. Prints en het materiaal dat die prints draagt, vormen het startpunt van elk kledingstuk. Ze krijgen vrij spel in Frowijns volumineuze tunieken, parka’s en jurken.
Op Kyushu legt Liselore de laatste hand aan haar nieuwe zomercollectie 2017, die getoond zal worden in Parijs en in de Indigo: Sharing Blue tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week. In deze collectie past de modeontwerpster verschillende indigotechnieken toe.
www.liselorefrowijn.com

Maaike Gottschal
Maaike Gottschal, ontwerper, producent en docent is eigenaar van Textielfabrique. Ze geeft les aan kunst-academies en organiseert in haar atelier in Rotterdam masterclasses. Daarnaast heeft ze een kleine maar groeiende collectie duurzame kwaliteitsstoffen en garens voor ontwerpers en textielliefhebbers. Haar uitgangspunt is dat het maken van kleding en textiel nu eenmaal tijd kost, het is een investering, niet alleen om geld te besparen, maar juist om iets unieks te maken. Goede kwaliteit stof en kennis van technieken om een persoonlijke toevoeging te kunnen maken, waarborgt je investering op de lange termijn. Gottschal verdiepte zich intensief in de handwerktechnieken van Japan.
Op Kuyshu versterkt ze deze kennis en experimenteert ze door verschillende, aan indigo verbonden, technieken als Shibori patroontechniek, Sashiko borduurwerk en weeftechnieken zoals Sakiori, Kasuri en Saori te combineren. Haar focus ligt op het vergroten van het indigo pallet (een combinatie van indigo met andere verfstoffen) en het onderzoek naar strepen in het materiaal. De strepen ontstaan door handelingen van vouwen, klemmen, afbinden en weven.
www.textielfabrique.nl

Aliki van der Kruijs
Aliki van der Kruijs werkt met een conceptuele benadering op verschillende domeinen van kunst en design. Voor elke opdracht of autonoom project onderzoekt Aliki welk materiaal ze het beste kan gebruiken als medium om de relaties tussen mens, natuur en ruimte te benadrukken. Haar werkwijze omvat zorgvuldig geplande producties waarbij ruimte wordt gegeven aan ongecontroleerde ‘natuurlijke’ elementen. De vraag ‘How to wear the weather’ resulteerde in het project Made by Rain waarvoor ze een techniek bedacht die het mogelijk maakt om regen op textiel af te drukken.
Haar project voor Indigo: Sharing Blue vertrekt vanuit onderzoek naar het alledaagse gegeven van touw. Touw is iets wat in de Japanse cultuur op veel verschillende manieren wordt gebruikt en betekenis heeft. Zo worden touwen in shinto schrijnen gebruikt om een heilige ruimte aan te geven, en inpakken van objecten met touw is een Japanse kunstvorm. Zonder touwen hadden de VOC schepen ook niet naar Japan kunnen varen. Vanuit het kasuri weven, waarover de maker-designers leren op Kyushu, neemt Aliki elementen om nieuw materiaal te ontwikkelen dat een brug slaat tussen verleden, heden en toekomst.
www.alikivanderkruijs.com

Adrianus Kundert
Adrianus Kundert is een Nederlandse ontwerper die zijn conceptuele vaardigheden combineert met zijn gevoel voor vorm en kleur. Het resultaat is vaak het gevolg van een materiaalonderzoek en gemaakt in samenwerking met de industrie en professionals. Een goed voorbeeld is zijn project Ripening Rugs, waar hij een statement maakt over de duurzaamheid van het product en tegelijkertijd de mogelijkheden ontdekt van transformerende garens en hoe hij deze vaardigheden toe kan passen. Adrianus is gefascineerd door beweging en is voortdurend op zoek naar nieuwe invalshoeken om dit te implementeren in zijn projecten. Hij is van mening dat objecten die evolueren, de bestendigheid en de relatie met de gebruiker te verbeteren.
Voor Indigo: Sharing Blue is hij bezig met het onderzoeken van indigo als transformerend textiel waarbij hij de kwaliteiten van indigo als verfstof toepast om het te laten verkleuren bij het gebruik. Zo veranderen stoffen van geel naar blauw en ontstaan er bij slijtage nieuwe kleuren en texturen.
www.adrianuskundert.com