Metal Skins

Job van den Berg, recent afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, onderzoekt manieren om unieke producten op een industriële wijze te produceren.

De metal skins zijn het resultaat van deze zoektocht, gedreven door Van den Bergs fascinatie voor de industrie en zijn afkeer van de uniformiteit en massaliteit van de dingen die het voortbrengt. Al experimenterend is het gelukt om deze schijnbaar onverenigbare tegenstelling te overbruggen met een onuitputtelijke variatie aan unieke texturen die ontstaan door natuurlijke materialen en staalplaten samen te drukken. In deze metal skins gaan natuur en industrie samen, een combinatie die altijd unieke afdrukken oplevert. Naast een aantrekkelijke ‘huid’ voegt het productieproces sterkte, karakter en uniciteit toe. Het metaal krijgt een totaal nieuwe materialiteit.

Job van den Berg neemt een materiaal en/of techniek als startpunt van zijn onderzoek. Dat wordt gevolgd door analyses en experimenten in samenwerking met fabrikanten en specialisten. Deze zoektocht naar vernieuwing resulteert in onverwachte ontdekkingen waarmee hij grenzen binnen de industrie verlegt. Van elke metal skin en ieder hiermee bekleed object is er geen tweede in de wereld. Dankzij het efficiënte proces is het wel mogelijk om metal skins betrekkelijk eenvoudig en betaalbaar in grotere aantallen te produceren. Kortom, industry meets individuality.

De ontwerper liep al jaren rond met de drang om een brug te slaan tussen industrie en ambacht, en dan vooral om de combinatie te maken met het gevoel wat een ambachtelijk product met zich mee neemt en de waarde die we er aan hechten met de mogelijkheden van de industrie. “Het daadwerkelijke idee kwam tot stand als het bekende scheer momentje,” vertelt Van den Berg aan CCNL. Echter stond hij niet voor de spiegel, maar in een bewerkingsfabriek voor metalen platen. “Bij het zien van de verschillende specifiek bewerking machines vielen alle puzzelstukjes direct op de juiste plek.”

Het idee om letterlijk natuurlijke materialen (o.a. hout) en man made materialen (metaal) te fuseren was geboren. Dit idee klonk makkelijker dan de uitvoering zelf. Na ruim twee jaar experimenteren behaalde Van den Berg het gewenste resultaat; het lukte om een de nerven van een stuk hout in staal te persen. Die ontwikkeling vormde het moment om een product te ontwikkelen dat het materiaal en het nieuwe productieproces optimaal representeert. Ruim een half jaar later was dat gelukt en ontstond het eerste product The metal skins cabinet.

Job van den Berg gebruikt houtfineer voor zijn kast, dat een intrigerend lijnenspel en een tactiel uiterlijk oplevert, dat wordt versterkt door de ronde hoeken. Dankzij de metalen huid en ongekunstelde vormgeving straalt de kast ook iets industrieels uit. Door verschillende zachtere materialen te gebruiken, van jute en geknoopt touw tot hout, zijn oneindige variaties op het uiterlijk van de kast mogelijk. In principe kan alles wat een textuur heeft, in staal geperst worden. De mogelijkheden om te variëren nemen verder toe met verschillende afwerkingen: met of zonder lak, of in een kleur. Onuitputtelijk zijn ook de producttoepassingen; in principe kunnen allerlei interieurproducten met een metal skin worden uitgevoerd, van lampenkap tot tafel of stoel. Zo kan de metal skin aan de wieg staan van een grote familie van producten in alle denkbare uitvoeringen. Hollow is het tweede product met een metal skin.

www.jobvandenberg.com