Meet the Maker: Marijke Griffioen

‘Ik ben Marijke Griffioen en werk als Senior designer bij Forbo Flooring voor de linoleum afdeling in Assendelft. Bij Forbo werken we vaak in multidisciplinaire teams, dat spreekt mij aan omdat het mensen met verschillende achtergronden en expertises bij elkaar brengt. Iemand van Research & Development brengt weer andere kennis in dan iemand van het Designteam of van onze Marketingafdeling. Op dit moment werk ik met mijn collega’s van Design en Innovatie aan een nieuwe collectie waarbij we o.a. onderzoek doen naar recycling en upcycling van linoleum. Hoe kan je linoleumreststromen verwerken in een nieuw product, welke aanpassingen in onze recepturen zijn daarvoor nodig, wat is de bandbreedte en hoe kan je die beïnvloeden? Zo’n onderzoek gaat in verschillende stappen, van experimenteel, naar concept naar product. In elke fase van dit proces verschuift het accent in de samenstelling van het team. Ik zit vooral in het begin van het traject en soms ook in de eindfase, als het verhaal rondom een collectie samen met Marketing geschreven wordt. In 2022 komt deze nieuwe collectie waarschijnlijk op de markt, het is dus een langdurig proces.’

Wat maakt jou vak zo leuk?
‘Dat is tegelijkertijd ook wat het leuk maakt voor Forbo te werken, als je interesse hebt in een productieproces, kan je het je helemaal toe-eigenen en er diep induiken. Omdat de basis van linoleum maken nog steeds hetzelfde is als 160 jaar geleden, is het proces in zekere mate heel toegankelijk. Er zijn een aantal stappen in de productie waar je al naar gelang je expertise en je doel van je onderzoek dieper of minder diep op in kan gaan. Dit geeft ook gelijk aan waarom samenwerking tussen de afdelingen zo belangrijk is bij ons.’

 

Forbo x Kita Keus
Beeld: Kita Keus DAE graduate | staal ongedroogd linoleum met afdruk spijker-printblok.

Hoe ben je begonnen?
‘Ik heb destijds gekozen om ontwerper te worden omdat het me de mogelijkheid geeft om een rationeel, analytische benadering af te wisselen met hands-on experimenten; je bedenkt iets, je maakt, je analyseert, je past aan etc. Dit komt bij het ontwerpen van linoleum heel goed van pas. Op het gebied van computers ben ik een early adopter. Begin jaren negentig werkte ik al met de computer als assistent van een Australische kunstenaar. Mijn computerexpertise bracht mij uiteindelijk ook bij Forbo waar Joseé de Pauw mij vroeg om de kunstenaar Peter Struycken te assisteren bij de ontwikkeling van een kleursysteem speciaal voor linoleum. Als ontwerper heb ik door de jaren heen voor verschillende projecten samen met Joseé gewerkt. Zij is heel belangrijk voor mij geweest in mijn professionele ontwikkeling. Mijn beslissing om naar de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (voorloper van Design Academy) te gaan is heel bepalend voor mijn ontwikkeling geweest. In Eindhoven ontmoette is gelijkgestemden, een nieuwe fijne en spanende wereld en voor mij, een warm bad.’

Kan je iets meer vertellen over jou visie op samenwerken?
‘Ik hou van mensen die bevlogen zijn, kennis van zaken hebben en hun talenten ten volle benutten. Ik verzamel als het ware mensen om me heen die dit in zich hebben, dat hoeft niet specifiek aan ontwerpen gerelateerd te zijn. Ook heb ik veel respect voor mensen die autodidact zijn. Vaak zijn deze mensen echte doorzetters en heel gepassioneerd over hun werk met een diepe kennis van specifieke onderwerpen. Ik ben altijd nieuwsgierig, wat kunnen we van elkaar leren, waar komen onze interesses bij elkaar en kunnen we daar iets mee doen? Door de jaren heen heb ik geleerd dat goed luisteren en duidelijk communiceren in mijn vak heel belangrijk is. Dit zorgt ervoor dat mensen vanuit verschillende achtergronden met elkaar aan een product kunnen werken!’

 

Forbo
Beeld: Stockholm Furniture Fair presentatie Forbo Flooring. Fotografie; Andrea Bartoluccio.

Wat kan Crafts Council Nederland voor je doen?
‘Crafts Council Nederland heeft mij afgelopen jaar gekoppeld aan twee fantastische ontwerpers (Jeroen van Veluw en Pauline Esparon). Twee serieuze en ambitieuze jonge mensen, nieuwsgierig, met een open blik, innovatief maar ook eigenzinnig, dat spreekt mij aan. Jullie zetten je op een professionele manier in om het erfgoed levend te houden, tastbaar en toegankelijk te maken. Als Crafts Council Nederland de komende jaren nog meer de verbinding met de creatieve industrie weet te maken, biedt dat weer nieuwe mogelijkheden, misschien ook wel met ons linoleum archief. De geschiedenis van Forbo is heel interessant maar we komen er nog te weinig mee naar buiten, het lijkt me een uitdaging om dit de komende jaren beter voor het voetlicht te brengen.’

Waar ben je momenteel mee bezig?
‘Het is inspirerend om na te denken over projecten die een verrassend nieuw perspectief kunnen bieden op linoleum. Zelf ben ik oprecht fan van linoleum en merk dat om mij heen professionals vanuit verschillende vakgebieden dit enthousiasme met mij delen. Op dit moment ben ik testimonials aan het verzamelen waarin mensen vertellen over hun liefde voor het materiaal, dat zijn designers, fotografen, maar ook bijvoorbeeld consumenten. Het gaat vooral om hun bijzondere band met linoleum en wat het maakt dat zij zo van het materiaal houden.’

Wat zijn uitdagingen binnen jou werk?
‘Bij Forbo komt veel samen, er zijn vaak onverwachte uitkomsten, dat maakt het werk na al die jaren nog steeds interessant en afwisselend. Zolang ik kan blijven leren voelt het als een mooie uitdaging!’

Meer zien van Forbo? Bekijk de website en Instagram.

Meer Meet the Maker? Klik hier. 

 

CCNL HOW&WOW
Beeld: HOW&WOW expositieontwerp met Forbo materiaal