Meet the Maker: Fleur Peters

‘Mijn naam is Fleur Peters, ik ben in 2019 afgestudeerd als product designer aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ik zie mezelf als object designer met een focus op licht. Dit vertaalt zich voornamelijk in glas. Mijn doel als maker is traditionele ambachten te combineren met industriële technieken en zo het beste van die twee werelden samen te brengen tot een vernieuwd ambacht.’

Waar ben je momenteel mee bezig? 
‘In het begin van de Corona crisis heb ik mezelf uitgedaagd om een week lang, één ontwerp per dag te ontwerpen én te maken. Dit deed ik met de materialen die ik de afgelopen jaren verzameld had. Ik gooi bijna nooit restmateriaal weg dus ik had een hoop om uit te kiezen. Deze ontwerpen vormen samen de ‘Quaratine Collection’. Één ontwerp per dag is best pittig! Wat soms ook zorgde voor wat stress want het moest af. De uitdaging gaf mij ook vrijheid om gewoon lekker aan de slag te gaan en niet te veel na te denken.’

Meet the Maker: Fleur Peters

Wat maakt jou vak zo leuk?
‘Het geeft voldoening om met mijn eigen handen iets tastbaars te maken. Mijn werk gaat altijd over kleur en licht, wat iedere keer opnieuw een oneindig onderzoek oplevert. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden die voortkomen uit mijn materiaal experimenten en daarom blijft het ontwerpen en maken van nieuwe producten en nieuwe toepassingen altijd interessant.’

Waar haal je inspiratie vandaan? 
‘Ik haal mijn inspiratie uit materialen zoals glas en plastic. Eigenlijk alles wat transparant is. Daarna ga ik het materiaal bewerken en onderzoek ik hoe het reageert op licht. Ik zie de zon als mijn grootste inspiratiebron, die gedurende dag de reflecties, refracties, schaduwen, kleuren en diepte van mijn werk blijft veranderen. Mijn grootste helden in de kunst zijn Olafur Eliasson en James Turrell.’

Wat zijn uitdagingen binnen jouw werk? 
‘Om grote projecten binnen te halen. Ik ben vorig jaar afgestudeerd en mijn doel is dat mensen mij en mijn werk leren kennen. Mijn onderneming begint nu op gang te komen. Ik zorg dat ik blijf bewegen en probeer de juiste mensen te benaderen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar ik blijf mezelf motiveren om door te zetten. Overal zijn kansen om te groeien!’

Wat is je toekomstdroom? 
‘Mijn project ‘Shape Series’ zijn schaalmodellen die spelen met licht en kleur. Mijn toekomstdroom is deze objecten in het groot te realiseren. Ik droom van grote gebouwen die constant spelen met licht en onze steden verrijken met kleur. Ik droom dat er een dag komt, dat ik door een stad loop en omringt wordt door mijn eigen Shape Serie Architectuur.’

Meet the Maker: Fleur Peters

Hoe zie jij de positie van de maker in de toekomst?
‘Ik hoop en denk dat het belang van makers steeds belangrijker wordt in de toekomst. In dit digitale tijdperk zullen mensen steeds vaker merken dat het ontzettend veel voldoening geeft om zelf te maken en niet afhankelijk te zijn van derden. Ik geloof in lokale ambacht en productie. In de crisis die na de lockdown gaat komen, zullen we merken dat het belangrijk is lokale bedrijven, kunstenaars en makers te steunen.’

Hoe sta jij in deze tijd van Corona? 
‘Ik heb momenteel tijd om projecten die stil waren komen te liggen weer op te pakken. Ook ben ik, net zoals de rest van Nederland, eens goed aan het opruimen en ben mijn studio aan het opknappen. Hoewel de komende periode er niet rooskleurig uitziet voor de culture sector ga ik gewoon door. Stilzitten is niks voor mij. Er valt uit iedere situatie wel iets positiefs te halen.’

Wat kan Crafts Council Nederland voor jou doen?
‘Crafts Council verbindt makers. Door dit platform kunnen we elkaar ontmoeten, samenwerken, elkaar uitdagen en kennis delen. Het organiseren van digitale meetings, het uitschrijven van opdrachten en makers koppelen aan opdrachtgevers. Hopelijk kunnen er ook snel weer exposities georganiseerd worden.’

Meer lezen over Fleur? Bekijk haar website en Instagram.

Meer Meet the Maker? Klik hier. 

 

o.a. Fleur Peters tijdens HOW&WOW 2019