CCNL opent Europees Erfgoedjaar

Crafts Council Nederland organiseert van 26-28 januari 2018 in het kader van het Europees Erfgoedjaar de tentoonstelling “De Ambachtsman als Ontdekkingsreiziger” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Bezoekers gaan op ontdekkingsreis langs verschillende ambachten die tot uiting komen in hedendaagse vormgeving. Een ontdekkingsreis langs invloeden tussen generaties en culturen, vroeger en nu en de creativiteit in materialen, technieken en stijlen die daaruit voortkomt.
Daarnaast kan de bezoeker deze technieken ook zelf leren in verschillende masterclasses die tijdens het weekend te volgen zijn. (binnenkort meer!)

Met schepen bevoeren we wereldzeeën en ontdekten we de wonderen van de wereld die we maar al te graag terug naar Nederland brachten. Naast specerijen en thee werd ook textiel, hout, keramiek, porselein, zilver, in alle soorten en maten en in allerlei stijlen en uitvoeringen ingevoerd. Deze handel heeft sterke invloed gehad op de ambachtelijke ontwikkeling in Nederland. Deze Nederlandse ambachtelijke cultuur vinden we terug in verschillende expertises; van papier maken (de Hollander, een machine die gebruikt wordt bij de productie van papier), wol bewerking (weven, vilten, verven, denk aan Rembrandts Staalmeesters) tot vlas- en linnenverwerking (de roem van Twente). Maar ook in de iconen van Nederland, zoals Delfts blauw, de boeren zakdoek of het Zeeuws knop
je.

Europees Erfgoedjaar
Tijdens het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 wordt er elke maand een erfgoedthema in de schijnwerper gezet, met speciale aandacht voor de relatie tussen Nederland en Europa. Het hele jaar lang worden vertellen de verhalen verteld van mensen die verbonden zijn met erfgoed, als vrijwilliger, als medewerker, als bezoeker en als maker. Met deze verhalen worden er 12 schijnwerperprojecten gepresenteerd. Daarnaast zijn er extra activiteiten over internationale kennisuitwisseling en Europese netwerkvorming voor experts en organisaties in erfgoed.
www.europeeserfgoedjaar.nl