Breien

De kunst van het breien is al heel oud en ontstond waarschijnlijk tegelijkertijd met het weven. Hoewel de oorsprong ervan dus moeilijk te achterhalen is, weten we wel dat het een ambacht voor mannen was. In de middeleeuwen waren er zelfs bryersgilden die erg hoge eisen aan hun leden stelden; een leertijd van zes jaar was niet ongebruikelijk.

Breiers van de Lage Landen hadden een specifieke eigen manier van breien die afweek van de landen om ons heen, ze breiden hoofdzakelijk in een kleur, in relief en zonder gekruiste steken. Breiers stonden toentertijd in hoog aanzien vanwege hun enorme materiaalbeheersing. Er zijn zelfs verhalen dat de koning van Denemarken in de zestiende eeuw een aantal families naar Kopenhagen liet verhuizen vanwege de fijnheid van de door hen gebreide zijden kousen. (Bron: Nederlandse visserstruien Henriette van de Klift-Tellegen).

In onze tijd is bijvoorbeeld in mode knitwaer een eigen specialiteit omdat gebreide stoffen eigen wetten voor de draagbaarheid en maatvoering kent. Gedegen kennis van materiaal is daarbij een voorwaarde. Dat met de breitechniek bijna alles mogelijk is, laat de tentoonstelling Breien in het Fries Museum zien.

Breien is weer van nu en wordt op diverse manieren toegepast in interieur en mode. Doordat er weer veel gebreid wordt, neemt ook de belangstelling voor het materiaal toe. Er is volop aandacht voor de toepassing van ruwe (Nederlandse) wol, kaarden, spinnen, verven om unieke stukken te maken.

Meer weten, geinspireerd geraakt om knitwaer in je collectie toe te passen en wil je meer weten van Nederlandse wol? Van 6 – 10 januari 2016 vindt in het Fries Museum Urban Crafts Breidzje plaats onder leiding van breimeester Loret Karman. Schrijf je in via de webshop:
Handbreien – Algemeen
Handbreien – Student



Breien Textiel / draad