Terugblik: Meet the Master ‘Blockdruk’

Crafts Council Nederland organiseerde in samenwerking met en in het Zuiderzeemuseum de tweedaagse Meet the Master rondom Indiaas blockprint onder leiding van Nathalie Cassée. Zie hier het resultaat; van eerste proeven tot final ontwerp!

Blockprinten is een precies en tijdrovend ambacht waarin verschillende vaardigheden en technieken samenkomen. Het is een oude, gedetailleerde techniek om stof te versieren. Men gebruikt reserve- en beistechnieken in combinatie met natuurlijke verfstoffen en synthetische verfstoffen. Voor elke kleur van een dessin is een apart blok nodig, waarbij de dessins ook nog eens naadloos op elkaar aan moeten sluiten. Hoe meer kleuren je in een dessin wilt, des te meer gesneden blokken je nodig hebt.

De cursisten hebben in het weekend van 17 en 18 maart de basisvaardigheden van het blockprinten geleerd. Van een simpele afdruk naar een eventueel meerkleurig patroon, toegepast op hun eigen eindproduct. Zo leerde ze meer over kleurgebruik en het maken van composities.

Nathalie Cassée leerde de afgelopen jaren het blockprinten bij ambachtslieden en ateliers in India, Engeland en Frankrijk. Haar passie voor Indiase textiel en handwerk maakt dat ze sinds 2007 een aantal maal per jaar naar India afreist en zodoende een uitgebreide kennis van Indiaas textiel heeft opgebouwd. Regelmatig ontwikkelt ze unieke projecten in samenwerking met ontwerpers en handwerkers. Recentelijk produceerde ze de eerste handgemaakt sits voor Nederland in 200 jaar.

www.zuiderzeemuseum.nl
www.kashmirheritage.nl

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave