BASK IT! Talks

Crafts Council Nederland presenteert ‘BASK IT! talks’: een serie inspirerende lezingen in het teken van basketry. Met BASK IT! richt Crafts Council Nederland het vizier een jaar lang op de techniek mandenvlechten. Bij deze techniek gebruikt de maker beide handen en slechts een paar gereedschappen om tot een driedimensionale vorm te komen. Vlechten is bekend als de oervorm van weven en een van de oudste technieken ooit door mensen gemaakt. Uit vlechtwerk ontstond het weefgetouw, geautomatiseerd weven leidde uiteindelijk tot de uitvinding van de computer. De variëteit aan technieken en materialen en de vele toepassingsmogelijkheden maken dat de techniek tot op vandaag de dag een bron is voor kennis, creativiteit en innovatie. *De lezingen zijn in het Engels.

Talk 1: BASK IT! – 11 maart 16:00
Talk 2: Dutch Basketry – 1 april 16:00
Talk 3: Global Basketry, Connecting and Appropriation – 29 april 16:00
Talk 4: The Future of Basketry – 20 mei 16:00

Schrijf je hier in voor de gehele serie!

 

Slinky and Rattan | Chris Kabel

Talk 1: BASK IT!

11 maart 2021 16:00 uur 

Adrianus Kundert geeft deze middag een introductie over the Basketclub waarvoor hij samen met Jamie Wolfond het initiatief nam. Elke maand posten ze een opdracht op Instagram in de vorm van een emoji, bijvoorbeeld een stokbrood of een sinasappel. Designers wereldwijd vlechten hiervoor een ‘mandje’. Kundert is dit jaar gastcurator voor BASK IT!
Koos Rauws is een expert op het gebied van de geschiedenis van het vlechtwerk. Hij schetst tijdens zijn talk een beeld van de historische context van vlechtwerk.
Esmé Hofman is professioneel vlechtster en behoort met haar werk tot de internationale top, ze vertelt over haar beroepspraktijk, de potentie van het vlechten en de uitdagingen voor de toekomst.

Schrijf je hier in! 

Talk 2: Dutch Basketry

1 april 2021 16:00 uur 

José Schilder (de Mythe) geeft een overzicht van de groei, oogst en verwerking van wilgentenen, de verschillende soorten en kwaliteiten en neemt ons mee in de mogelijkheden van vlechten met wilgentenen.
Lex Roeleveld (Heg & Landschap) vertelt over de relicten in het Nederlands landschap en de revitalisering van het heggenvlechten als ambacht.
Chris Kabel heeft als designer een fascinatie voor materiaal, hij is docent en sinds zijn verblijf in Azië heeft hij een liefde voor het vlechten opgevat. Hij is een enthousiaste deelnemer aan the Basketclub. Tijdens deze talk gaat hij in op zijn werk, zijn liefde voor materiaal en hoe vlechten zijn werk beïnvloedt.

Schrijf je hier in! 

Talk 3: Global Basketry, Connecting and Appropriation

29 april 2021 16.00 uur

Coming soon!

Talk 4: The Future of Basketry

20 mei 2021 16:00

Coming soon!

Meer lezen over BASK IT!? Klik hier. 

 

Esmé Hofman voor Asha Swillens | Foto: Mo Swillens