Tilia patina

In opdracht van Wonam heeft Aliki van der Kruijs i.s.m. Adriaan Aarnoudse een bijzonder hek gerealiseerd voor het nieuwe woongebouw Square in Amsterdam. Bijzonder omdat staal en brons hier een verbinding aangaan. Van der Kruijs liet zich inspireren door de geabstraheerde natuurvormen van Berlage en historische levensbomen die in gietijzer boven de deuren van veel Nederlandse boerderijen en grachtenpanden zijn te vinden. Uit deze twee inspiratiebronnen ontwikkelde ze een monumentaal spijlenhek met een bronzen cirkel met een takkenpatroon.

De boom, een koningslinde, in de binnentuin van Square was het voorbeeld voor de vijf meter hoge Poort van Square. De takken in het ontwerp van Aliki van der Kruijs lijken op de takken van de echte boom in het binnenhof. Voor de poort zocht Van der Kruijs naar een constructie element en een type materiaal waarin de verbinding tussen mens en natuur zichtbaar wordt. Dit vond ze door een combinatie te maken van bronzen takken en en de strakke spijlen. De poort is het eerste monumentale kunstwerk in de openbare ruimte dat Van der Kruijs heeft gerealiseerd, zij noemt haar ontwerp ‘Tilia Patina’ (gepatineerde linde).

Uniek aan de poort is dat hij is gemaakt met verschillende ambachtsmensen en iedereen zijn specialisme in heeft gezet voor het proces dat afweek van de standaard. Het hek is echt maatwerk en is bijna geheel met de hand gemaakt. Het bomenteam van hovenier Van der Tol BV heeft in Amsterdam lindebomen gekapt. Hieruit zijn takken geselecteerd en naar de bronsgieter gestuurd. Kunstgieterij Marius Bruggeman heeft vervolgens 120 meter takken afgegoten in brons. Bij smederij Cornelis Pronk zijn de bronzen takken afgewerkt en aan elkaar gesoldeerd tot de juiste lengte. Vervolgens zijn de takken aan de spijlen verbonden en in het frame gelast.

www.alikivanderkruijs.com